Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιαν-2023 23:42

  Πρόκληση από το Spectator: Ο Έλγιν πήρε τα μάρμαρα νόμιμα - Καμία ένδειξη ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων

  22302782
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ώρα που στη Βρετανία, ένα ποσοστό πάνω από 90% του κόσμου, συντάσσεται με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με γκάλοπ της Guardian, ο αρθρογράφος του Spectator Ζαρίρ Μασάνι, με ένα κείμενο ανιστόρητου τύπου, όχι απλά τάσσεται κατά, αλλά αμφισβητεί ακόμη και το αν είναι ελληνικά. Τονίζει δε πως... πάρθηκαν νόμιμα.

  "Η νομιμότητα των ελληνικών αξιώσεων για τα μάρμαρα είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφίβολη" τονίζεται σχετικά στο άρθρο του Ζαρίρ Μασάνι, το οποίο τιτλοφορείται: "Τα Ελγίνεια Μάρμαρα και η σαπίλα της αποαποικιοποίησης".

  Στο κείμενό του δε αναφέρει: " Η ζωφόρος του Παρθενώνα, που χτίστηκε κυρίως από σκλάβους το 500 π.Χ., φέρεται να "εκλάπη"" από τον Έλγιν το 1802, ενώ ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη. Ο Παρθενώνας εκείνη την εποχή ήταν ένα παραμελημένο ερείπιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον τότε διεθνώς αναγνωρισμένο ηγεμόνα της σημερινής Ελλάδας. Ο Παρθενώνας είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη πυρομαχικών και είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από εκρήξεις. Όταν έφτασε ο Λόρδος Έλγιν, είχε κανιβαλιστεί από Τούρκους δραγουμάνους που πουλούσαν κομμάτια ως αναμνηστικά σε τουρίστες".

  Συνεχίζει γράφοντας: "Ο Έλγιν απέκτησε τα μάρμαρα εντελώς νόμιμα, με επίσημη άδεια από την οθωμανική κυβέρνηση, τα έστειλε στο Λονδίνο με προσωπικό κόστος 5 εκατομμυρίων λιρών σε σημερινά χρήματα και αργότερα τα πούλησε και πάλι εντελώς νόμιμα, στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία τα δώρισε στο βρετανικό μουσείο. Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται σε σχετική τεκμηρίωση από το νέο ελληνικό έθνος, που ιδρύθηκε με βρετανική βοήθεια, δεν τα διεκδίκησε παρά μόνο μισό αιώνα αργότερα".

  "Οι πληθυσμοί έχουν μεταναστεύσει, αναμειχθεί και αλλοιωθεί"

  Οι ανιστόρητες αναφορές συνεχίζουν, καθώς αναφέρει: "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πληθυσμός της σύγχρονης Ελλάδας, μετά από δυόμισι χιλιετίες, μπορεί να διεκδικήσει νόμιμα την καταγωγή του, είτε από τους σκλάβους που έχτισαν τον Παρθενώνα είτε από τους Αθηναίους ηγεμόνες που το ανέθεσαν. Οι πληθυσμοί έχουν μεταναστεύσει, αναμειχθεί και αλλοιωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και χιλιετίες, έτσι λίγοι από εμάς μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα με βάση τη γεωγραφική ή την εθνική συνέχεια από την αρχαιότητα".

  Αφού κάνει αναφορά ακόμα και στη συλλογή μπρούντζων του Μπενίν και την επιστροφή τους στη Νιγηρία, τονίζει στη συνέχεια πως "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση, που εξακολουθεί να διεκδικεί τη νόμιμη ιδιοκτησία, δεν θα επιστρέψει ποτέ πρόθυμα ένα τέτοιο δάνειο, και όλοι γνωρίζουμε ότι η κατοχή αντιπροσωπεύει τα εννέα δέκατα του νομικού καθεστώτος".

  Καταλήγει λέγοντας πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα "ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου τα θαυμάζουν πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και όχι στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου έρχονται κάθε χρόνο λιγότερο από το ένα τρίτο των παραπάνω επισκεπτών".

  Πηγή: TheTOC

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ