Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιαν-2023 19:50

  Γιάννα Παπαδάκου: "Η Ελένη Ράικου είπε αλήθεια μόνο για το όνομα της"

  Γιάννα Παπαδάκου: "Η Ελένη Ράικου είπε αλήθεια μόνο για το όνομα της"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πώς κατέθεσε "παραμύθια" κατηγόρησε την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου στο Ειδικό Δικαστήριο, που εκδικάζει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής της. 

  Όπως επανέλαβε η Γιάννα Παπαδάκου στην κατάθεσή της "όσα είπε η κυρία Ελένη Ράικου είναι όλα ψέματα, το μόνο που είπε και δεν είναι ψέμα ήταν το όνομά της".

  Την κατάθεση είχε ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα, η δημοσιογράφος ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

  Όπως είπε η ίδια, η Ελένη Ράικου έχει μπλέξει κάποια πραγματικά περιστατικά με το ψέμα, ένα από αυτά είναι ο χρόνος που την επισκέφθηκα δύο φορές στο γραφείο της, και προσέθεσε ότι η κα  Ράικου έχει πλέξει ένα ολόκληρο παραμύθι.

  Η Γιάννα Παπαδάκου, η οποία αρχικά είχε κατηγορηθεί αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα, εξαπέλυσε ευθείες βολές σε βάρος της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς Ελένης Ράικου, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη δικαστική της εμπλοκή.

  "Η κυρία Ράικου στις καταθέσεις που έχει δώσει λέει ψέματα. Το μόνο που είναι αληθινό είναι το όνομά της. Και το χειρότερο είναι ότι λέει τη μισή αλήθεια", επανέλαβε στην κατάθεσή της.

  Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της επανέλαβε και πάλι ότι η κυρία Ράικου έπρεπε να είχε αυτοεξαιρεθεί από την υπόθεση της Novartis, καθώς υπήρχαν τρεις καταθέσεις της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό που έχει με τον σύζυγό της στρατιωτικό γιατρό. Οι καταθέσεις αυτές, κατά τη μάρτυρα, ήταν και η αιτία της τότε παραίτησής της από την Εισαγγελία Διαφθοράς. 

  Ακόμη, ανέφερε η δημοσιογράφος ότι η κυρία Ράικου είχε μια αδιαφορία να ερευνήσει πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν αντιφατικές καταθέσεις της εισαγγελέως στους ανακριτές, στη Βουλή, κλπ. 

  Σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου, η μάρτυς απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπαγγελόπουλος να είχε ζητήσει από την κυρία Ράικου να κατασκευάσει κατηγορούμενους. Χαρακτηριστικά ανέφερε η δημοσιογράφος ότι "δεν υπήρχε περίπτωση να επισκεφτώ την κυρία Ράικου κατ΄ εντολή του Παπαγγελόπουλου, ούτε κατ’ εντολή κανενός, ούτε του εκδότη μου ούτε του διευθυντή μου. Εγώ τη ρώτησα εάν εμπλέκονται πολιτικοί εκείνη μου απάντησε 'δεν ξέρω'".

  Υποστήριξε, επίσης, ότι επισκεπτόταν την κυρία Ράικου στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και αρνήθηκε ότι βρέθηκε στο γραφείο της εισαγγελέως κατ’ εντολή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ακόμη, η κυρία Παπαδάκου, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπαγγελόπουλος να είχε κάποια παρέμβαση για τους Ανδρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Σάλλα, Γιώργο Παπαχρήστο.

  Η κυρία Παπαδάκου μέμφθηκε την κυρία Ράικου ότι ήταν εκείνη που την ενέπλεξε στην υπόθεση Novartis, επειδή είχε ασκήσει κριτική για τα εμβάσματα της φαρμακοβιομηχανίας που είχαν κατατεθεί στο κοινό τραπεζικό λογαριασμό που είχε με τον συζύγου της.

  "Τότε, το 2018 είχα βγει και είπα στο ραδιοσταθμό 'Στο Κόκκινο' ότι είναι ασυμβίβαστο εισαγγελέας που ερευνά μια τέτοια υπόθεση ο σύζυγός της να έχει λάβει εμβάσματα από την Novartis. Γι’ αυτό παραιτήθηκε, για τα εμβάσματα του συζύγου της. Δεν μπορεί να μην γνώριζε για τα χρήματα που είχαν μπει σε κοινό του λογαριασμό. Το θεωρώ απίστευτο να μην γνώριζε. Αυτό πίστευα και το πιστεύω και τώρα. Δεν είναι αυτός λόγος αυτοεξαίρεσης;", κατέθεσε η δημοσιογράφος και συνέχισε: "Είχε μια απροθυμία να ελέγξει εάν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα, είχε εκθέσεις από το FBI. 'Όταν ερευνάς την 'κορωνίδα της διαφθοράς' θα πρέπει να αξιοποιήσεις όλα τα στοιχεία. Μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει στην έρευνά της. Πώς τα χρησιμοποίησε η επόμενη εισαγγελέας Διαφθοράς; Πιστεύω ότι είχε υποχρέωση να τα αξιοποιήσει".

  Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι σχέση είχαν μεταξύ τους η κυρία Ράικου και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, εάν δηλαδή ο κ. Παπαγγελόπουλος την κατηύθυνε;

  Μάρτυρας: Αν υπήρχε κάποιο στοιχείο, π.χ. τηλεφωνήματα, δεν θα είχαν βρεθεί; Είναι ο λόγος της και μόνο. Καταθέτει διαφορετικούς χρόνους, θεωρώ ότι δεν υπήρξαν τα τηλεφωνήματα αυτά.

  Πρόεδρος: Να της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία;

  Μάρτυρας: Το αποκλείω να της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία. Δεν συνάδει με την ιστορία και το χαρακτήρα του κ. Παπαγγελόπουλου.

  Πάντως, το μέλος του δικαστηρίου, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ελένη Φραγκάκη, σε παρατήρησή της ανέφερε ότι εάν κάποιος κλείσει τα μάτια και δεν έχει σχέση με την δίκη αυτή, τότε θα δει ότι κατηγορούμενη στην υπόθεση αυτή είναι η κυρία Ελένη Ράικου.

  Ο Βασίλης Χειρδάρης συνήγορος της κυρίας Τουλουπάκη με αφορμή ερώτηση προς την κυρία Παπαδάκου, ανέφερε ότι η εντολέας του το 2017 είχε διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς όμως να προχωρήσει.

  Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την εξέταση μαρτύρων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ