Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιαν-2023 07:38

  H ώρα του εισαγγελέα για τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού: Θα ζητήσει νέα προθεσμία

  H ώρα του εισαγγελέα για τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού: Θα ζητήσει νέα προθεσμία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Χρόνο για να προετοιμάσει τις απαντήσεις του σε σειρά βαρύτατων αδικημάτων θα ζητήσει σήμερα από τους εισαγγελείς, διά των συνηγόρων του, ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου. 

  Οι Γιάννης Κώστος, Θρασύβουλος Κονταξής και Τάσος Τριανταφύλλου θα ζητήσουν νέα προθεσμία για να προετοιμάσουν όλες τις απαντήσεις του πατέρα Αντωνίου σε μια σειρά από καταγγελλόμενες πράξεις που έχουν μεγάλη ποινική, αλλά κυρίως ηθική απαξία για τον κάθε πολίτη, πολλώ δε μάλλον για έναν ιερέα και ιδρυτή μιας ΜΚΟ που έχει στόχο την προστασία των παιδιών. Από τις απαντήσεις αυτές άλλωστε να κριθεί αν στο επόμενο στάδιο ο ιερέας θα βρεθεί κατηγορούμενος για βαριά κακουργήματα ή η δικογραφία τεθεί στο αρχείο.

  Ο πατέρας Αντώνιος καλείται ως ύποπτος για:

  - Κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος, μετά τις δύο καταγγελίες σε βάρος του από τον 19χρονο ο οποίος υποστηρίζει ότι "όλο αυτό άρχισε όταν ήταν 16 ετών μέχρι που έφυγε" και από τον 15χρονο από το Βόλο που μιλά για σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 13 ετών.

  - Ηθική αυτουργία σε σωματικές βλάβες ανηλίκων (σε βαθμό πλημμελήματος) στις δομές, αφού φέρεται πως ήταν εκείνος που "υπαγόρευε" τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, με τους ξυλοδαρμούς, τις σκληρές τιμωρίες, την απομόνωση και την καταναγκαστική εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσα γίνονταν στις δομές ανά την Ελλάδα δεν ήταν τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά αλλά αποτελούσαν τη "γραμμή" που υπήρχε στα στελέχη της Κιβωτού για τους τρόπους διαπαιδαγώγησης και ελέγχου των παιδιών.

  Η αντίκρουση

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας Αντώνιος που διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοια ενέργεια, έχει στο οπλοστάσιό του βίντεο και στοιχεία που κατά την κρίση της υπεράσπισης κλονίζουν την αξιοπιστία του 19χρονου καταγγέλλοντα. Μεταξύ αυτών είναι και ένα βίντεο με τον νεαρό να μιλάει με αποθεωτικά λόγια για την Κιβωτό και τον πατέρα Αντώνιο. Το παιδί υποδεικνύεται επίσης ως παραβατικό, καθώς φέρεται (όπως θα ειπωθεί) να είχε σχέση με κλοπή χρημάτων στη δομή του Βόλου, ενώ υπάρχουν και χρονικές αποκλίσεις σε σχέση με τα καταγγελλόμενα ως γεγονότα και την παρουσία του πατρός Αντωνίου. 

  Ανάλογα στοιχεία φέρονται να υπάρχουν και για τις καταγγελίες περί κακοποιητικής συμπεριφοράς των υπάλληλων της δομής. Π.χ ενώ φέρεται να υποδεικνύεται ξυλοδαρμός σε υπόγειο της δομής της Χίου, θα προσκομιστούν σχέδια που δείχνουν πως δεν υπάρχει υπόγειο σε καμία δομή.

  Η διαδικασία

  Αμέσως μετά την παροχή εξηγήσεων, η Εισαγγελία, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη σε βάρος του πατρός Αντωνίου. Σε περίπτωση που ο ιδρυτής της ΜΚΟ διωχθεί ποινικά, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού καλέσει σε απολογία τον κατηγορούμενο, αμέσως μετά θα αποφασίσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την προφυλάκισή του ή όχι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ