Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Δεκ-2022 16:43

  Β. Μαρινάκης για τηλεοπτικές άδειες: Δεν είδα κάποιο έγκλημα, αλλά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες

  Β. Μαρινάκης: Ν. Παππάς και Αλ. Τσίπρας ήθελαν να βοηθήσων τον Χρ. Καλογρίτσα να αποκτήσει κανάλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πως η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να έχει έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ γιαυτό και απευθύνθηκε στον Χρ. Καλογρίτσα, κατέθεσε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης στη δίκη του ειδικού δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον πρωην υπουργό Νικ. Παππά. "Δεν ήταν ηθικά και πολιτικά σωστό", ανέφερε για τη διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν είδε κάποιο έγκλημα για να προχωρήσει σε καταγγελία, κρίνοντας πως σε κάθε περίπτωση "μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες".

  "Θεωρώ ότι ήταν σωστό να έχουμε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς και με αυτό το νούμερο θα μπορούσαν να είναι βιώσιμοι. Θεωρώ ότι ήταν σωστό να πληρώνουν ένα τίμημα. Σωστά έπραξε η τότε κυβέρνηση στο να κάνει τον διαγωνισμό και οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα" είπε κατά την πρώτη τοποθέτησή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, όπου κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογριτσα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών  αδειών.

  Ο επιχειρηματίας όπως ισχυρίστηκε ήταν με πρωτοβουλία του κ. Παππά και του τότε πρωθυπουργού Α. Τσίπρα να θεωρούν "σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογριτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκτός από το παρελθόν που το ΚΚΕ έχει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό που ήξεραν όλοι ότι ανήκουν στο κόμμα. Ήταν ξεκάθαρο".

  Προεδρος: Έχετε καταθέσει ότι επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παππάς και σας ζήτησε κάτι…

  Μάρτυρας: Δεν ήταν χάρη. Θεωρώ νορμαλ ότι ζήτησαν να γίνει η πληρωμή όσο το δυνατό γρηγορότερα, για εμάς δεν ήταν πρόβλημα.

  Προεδρος: Γιατί υπήρχε βιασύνη;

  Μαρτυρας: Ήταν σωστή σκέψη. Μετά το τέλος του διαγωνισμού, ότι βαίνουν όλα καλώς και η διαδικασία δουλεύει πολύ σωστά.

  Πρόεδρος: Έχετε δώσει μια συνέντευξη το 2019. Είπατε ότι ο κ. Πάππας σας ζήτησε και μια άλλη χάρη.

  Μαρτυρας: Μου ζήτησε να συναντηθώ με τον κ. Καλογριτσα τον οποίο δεν γνώριζα για να τον βοηθήσω με την πρώτη δόση. Θα κατέβαλα το ποσό ως δάνειο.

  Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί;

  Μαρτυρας: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Τσιπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογριτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκτός από το παρελθόν που το ΚΚΕ έχει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό που ήξεραν όλοι ότι ανήκουν στο κόμμα. Ήταν ξεκάθαρο.

  Οι συναντήσεις με Παππά και Καλογρίτσα

  Ο κ. Μαρινάκης κατά την κατάθεσή του ανέφερε την άποψη πως "η επιθυμία στο να συμμετέχει ο Καλογριτσας στο διαγωνισμό ήταν επιθυμία Τσίπρα και Παππά. Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα λόγο, είχε τις επιχειρήσεις του", λέγοντας πως ο τότε υπουργός Επικρατείας είχε τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.

  Προεδρος: Οι συναντήσεις σας με τον κ. Παππά τι αφορούσαν;

  Μάρτυρας: Μια συνάντηση έγινε στο γραφείο μου για το διαγωνισμό, ενώ άλλες στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσαν στα κανάλια αλλά και θέματα του Δήμου Πειραιά. Ήταν στα πλαίσια νομιμότητας.

  Αναφορά έκανε και στις συναντήσεις με τον Χρήστο Καλογρίτσα. "Εξήγησα στον κ. Καλογριτσα ότι θα ήταν δύσκολο να τον δανειοδοτήσω γιατί δεν θα ήταν σωστό απέναντι στους άλλους καναλάρχες αλλά και σε εκείνους που δεν έλαβαν την άδεια. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό για εμένα να εμπλακώ στη διαδικασία. Όταν μου ζητήθηκε από τον κ. Παππά να συναντήσω τον Καλογριτσα θεώρησα ευγενικό να τον δω" είπε.

  Πρόεδρος: Ο κ. Καλογριτσας τι σας είπε;

  Μάρτυρας: Ήταν σύντομη η κουβέντα μας αλλά ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του. Θεωρώ ότι πιέστηκε και του ζητήθηκε να το πράξει. Θεώρησα ότι περισσότερο το έκανε γι αυτούς, παρά για τον εαυτό του.

  Πρόεδρος: Γιατί δεν έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία για να τον βοηθήσουν;

  Μάρτυρας: Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα και με τους άλλους που δεν είχαν πάρει άδεια. Αν θυμάστε στο τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Σαββίδη. Είπε ότι μπήκε στη διαδικασία σαν λαγός για να ανεβεί το τίμημα ή κάπως έτσι. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση στον Καλογρίτσα δεν ενοχλούσε την τότε κυβέρνηση γιατί ο επόμενος ήταν κάποιος που ήταν θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση.

  Πρόεδρος: Γιατί περιμένατε δυο χρόνια να δημοσιοποιήσετε μια τόσο σοβαρή καταγγελία ότι ήθελαν να φτιάξουν καναλι μέσα στο Μαξίμου, όπως είπατε σε συνέντευξή σας.

  Μάρτυρας: Θεωρώ ηθικά ότι δεν ήταν σωστό να καταγγείλω την επόμενη του διαγωνισμού. Δεν είδα κάποιο έγκλημα, αλλά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν είδα κάτι το οποίο θα έπρεπε να καταγγείλω την ίδια μέρα.

  Οι εντάσεις με την κυβέρνηση

  Σε ερώτηση της προέδρου αν κάποιες δηλώσεις του επιχειρηματία ήταν αποτέλεσμα της έντασης που υπήρχε μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης, ανέφερε: "Εντάσεις υπήρχαν.  Όμως θα σας πω ότι το 2017 απέκτησα το συγκρότημα Λαμπράκη. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Είχαν μια προσέγγιση στο να αλλάξουν οι διευθυντές, να απολυθούν κάποιοι δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει πως λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτό συνέβη κι ένα χρόνο πριν με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά".

  Ερωτήσεις δέχτηκε και από την εισαγγελέα της έδρας Όλγα Σμυρλή.

  Εισαγγελέας: Πως γνωρίζατε ότι η κυβέρνηση είχε τέτοιο σχεδιασμό για δικό της καναλι;

  Μάρτυρας: Όταν σου ζητάει ο υπουργός να δεις τον κ. Καλογριτσα να τον βοηθήσεις, όταν βλέπεις τον κ. Αρβανίτη να βγαίνει από το γραφείο Παππά και να ασχολείται με το σχεδιασμό του σταθμού. Αυτό καταλαβαίνει κάποιος. Καταλάβαινες ότι ήθελε η κυβέρνηση δικό της μέσο.

  Εισαγγελέας: Τι ακριβώς ειπώθηκε και το καταλάβατε;

  Μάρτυρας: Υπήρχαν οι πληροφορίες. Στη συνάντηση μας ήταν πρόσφατες ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποκτήσει ο κ. Καλογρίτσας άδεια.

  Λίγο αργότερα, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι ο Χρήστος Καλογριτσας του είπε πως "μπήκε στη διαδικασία επειδή του το ζήτησαν".

  Εισαγγελέας: Γιατί δεν το έφερε εις πέρας η κυβέρνηση λοιπόν;

  Μάρτυρας: Γιατί δε μπόρεσε. Για να βρεις αυτά τα λεφτά πρέπει να τα βγάλει νόμιμα από ένα ταμείο.

  Αναπλ. Εισαγγελέας: Επειδή δώσατε μια ηθική διάσταση, πιστεύετε ότι είναι ορθή; Την σχέση σας με τον κ. Παππά πως θα την χαρακτηρίζατε;

  Μάρτυρας: Είχαμε μια επίσημη συνάντηση μετά το διαγωνισμό.

  Αναπλ. Εισαγγελέας: Ο Καλογριτσας μόνος του ήρθε εκεί; Ποιο ήταν το επιχειρηματικό πλάνο Καλογριτσα;

  Μάρτυρας: Να ρωτήσετε τον κ. Καλογριτσα. Η δίκη μου άποψη είναι ότι δέχτηκε πιέσεις ή υποδείξεις να κατέβει στο διαγωνισμό και του είπαν πως θα του βρουν τα κεφαλαία.

  "Σωστός ο διαγωνισμός"

  "Θεωρούσα πολύ σωστό το διαγωνισμό γιατί σε μια χώρα μικρή σαν την Ελλάδα τέσσερα κανάλια είναι υπεραρκετά. Παρά το υψηλό τίμημα της άδειας θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρα. Με 6-7 που έχουμε σήμερα είναι δύσκολο να είναι κερδοφόρα. Ο αριθμός των καναλιών στη χώρα μας θα πρέπει να είναι μικρότερος. Κάθε επιχείρηση και ειδικά των ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη" είπε ο κ. Μαρινακης και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό το λόγο επέστρεψε τα χρήματα που μοίρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

  Μαντζουράνης: Συναντήσατε άλλο καναλάρχη χωρίς άδεια;

  Μάρτυρας: Ναι τον κ. Κοντομηνά.

  Μαντζουράνης: Υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης;

  Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι. Τον γνώριζα και προσωπικά όμως. Δε θυμάμαι αν με πήρε ο κ. Παππάς ή κανονίστηκε αλλιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ