Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Δεκ-2022 07:40

  Οι δικαστές ζητούν αύξηση επιδομάτων που είναι περικομμένα και καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997

  Οι δικαστές ζητούν αύξηση επιδομάτων που είναι περικομμένα και καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Οι δικαστές ζητούν να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα που λαμβάνουν και παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997 (αφού περικόπηκαν το 2008) και ουσιαστικά έχουν εξανεμιστεί από την έκρηξη του κόστους ζωής. Ως δίκαια τα περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας για θετική διάθεση στο Μαξίμου για την αποδοχή τους. Πρόκειται για επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και σχετίζονται με το κόστος ζωής και τις ειδικές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός τους.

  Είναι δε επιδόματα αποζημιωτικού χαρακτήρα και το αίτημα των δικαστών αφορά την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2008, τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί σε αναπροσαρμογές προς τα πάνω σε συντάξεις και βασικό μισθό και με τον πληθωρισμό να καλπάζει. Μάλιστα για να γίνει σαφές, τα επιδόματα αυτά έχουν σχέση με τις ειδικές συνθήκες του λειτουργήματος (δηλαδή προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, προσφορά υπηρεσιών δίχως ωράριο, κατ' οίκον εργασία κ.τ.λ.) και τα ανελαστικά έξοδα, για παράδειγμα για αγορά βιβλίων, συνδρομές σε τράπεζες νομικών πληροφοριών, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, διπλή κατοικία, έξοδα μετάβασης στον τόπο υπηρεσίας κ.τ.λ.

  Τα έξοδα αυτά είναι δεδομένα για τους δικαστές - εισαγγελείς και το ποσό που λαμβάνουν μετά την αύξηση του κόστους ζωής εξανεμίζονται.

  Ποια είναι

  Οι δικαστές ζητούν:

  α) την επαναφορά από 1.1.2023 των τριών δικαστικών επιδομάτων (αντισταθμιστικό, πάγια αποζημίωση και αποζημίωση εξόδων παράστασης) στο επίπεδο, που αυτά προβλέπονταν το έτος 2008 και

  β) τη θέσπιση ρύθμισης αντίστοιχης με το άρθρο 57 παρ. 3 περ. β΄ του ν. 3691/2008, περί αυτόματης κατ’ έτος επικαιροποίησης των επιδομάτων αυτών, αναλόγως της αύξησης του κόστους ζωής, στο πρότυπο της ισχύουσας για τις συντάξεις .

  Τα επιδόματα αυτά δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά έχουν χαρακτήρα αποζημιωτικό των δαπανών, στις οποίες υποβάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Επιπλέον, η πάγια αποζημίωση τελεί σε άμεση συνάρτηση με το κόστος ζωής, εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, είχε οριστεί, ότι από 1.1.2009 αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος αυτόματα σύμφωνα με το ποσοστό της εκάστοτε εισοδηματικής πολιτικής. Όπως λένε οι δικαστές , εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής κατά τα τελευταία έτη και της καθήλωσης των ανωτέρω επιδομάτων στα επίπεδα του 1997, αυτά έχουν πλέον απωλέσει τον αντισταθμιστικό και αποζημιωτικό χαρακτήρα βάσει του οποίου έχουν θεσπισθεί.

  Θετική διάθεση

  Όπως δημόσια είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, έχει ήδη εισηγηθεί θετικά για την αποδοχή των αιτημάτων ενώ και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων δήλωσαν στη γενική συνέλευση ότι στηρίζουν το αίτημα (πλην Ελληνικής Λύσης που δεν απέστειλε εκπρόσωπο). Θετική διάθεση για ικανοποίηση των αιτημάτων υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Τα δώρα

  Όπως αναφέρει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά πλειοψηφία (63 μέλη έναντι 34) αποφάσισαν τα εξής:

  - Δίδουν εντολή στο Δ.Σ., ώστε μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 να διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία την επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

  - Στην περίπτωση που η διοίκηση αρνηθεί ή δεν απαντήσει στο αίτημα, να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους η σύνταξη των δικογράφων και ο διαμοιρασμός τους στα μέλη της Ένωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου 2023.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ