Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 08:26

  Σκληρή αντίδραση Ι. Ντογιάκου για πιέσεις στη Δικαιοσύνη για τις παρακολουθήσεις και τις συγκρίσεις με το Βέλγιο

  5679705
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη


  Με μια αποστροφή με σαφείς αιχμές, για μυστική έρευνα μηνών, με τη συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών πέντε χωρών και την υπενθύμιση της δήλωσης του Βέλγου εκπροσώπου της Εισαγγελίας ότι χωρίς παρακολουθήσεις δε θα αποκαλυπτόταν το έγκλημα, απάντησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στις πολιτικές επικρίσεις προς την Ελληνική Δικαιοσύνη σε σχέση με την έρευνα του Βελγίου για την υπόθεση του Κατάρ.

  Αναφέρθηκε επίσης σε "εκδότες" που επιχειρούν να επιβάλλουν, όπως είπε, την άποψη τους στις δικαστικές αρχές και υπογράμμισε πως οι δικαστικοί λειτουργοί εφαρμόζουν νόμους που ψήφισαν οι πολιτικοί που τους επικρίνουν.

  Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων άφησε αιχμές για προσπάθεια πιέσεων στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και τη στάση των πολιτικών κομμάτων έναντι της Δικαιοσύνης, η οποία έχει μόνο μια δυνατότητα όπως είπε: Να εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζουν τα ίδια τα κόμματα στη Βουλή.

  Χαρακτηριστικό είναι πως μιλώντας για τις μεθόδους της βελγικής εισαγγελίας στην υπόθεση Καϊλή -Παντσέρι, και τη σύγκριση με την ελληνική δικαιοσύνη και τις μεθόδους της σε εγχώριες έρευνες, θύμισε ότι η εκεί έρευνα εκτυλίχθηκε επί σειρά μηνών με άκρα μυστικότητα, καθώς και τη δήλωση του Βέλγου υπευθύνου για την έρευνα "χωρίς υποκλοπές δεν αντιμετωπίζεται το έγκλημα":


  "Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού και λοιπού τύπου η υπόθεση αυτή δεν οργανώθηκε, εκτυλίχθηκε ούτε ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα αλλά δουλεύτηκε από τον προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα από Ιούλιο 2021 από τις αρμόδιες αρχές μεθοδικά και με απόλυτη μυστικότητα σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες και άλλων 5 ευρωπαϊκών χωρών. Είναι βέβαιο ότι αν μελετήσουμε σωστά και ψύχραιμα αυτά τα γεγονότα θα αντλήσουμε πολύτιμα και χρήσιμα συμπεράσματα. Και δεν μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω δηλώσεις Βέλγου Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση μιας χώρας που δεν κατηγορείται για δημοκρατικό έγκλημα. Τι δήλωσε ; " Χωρίς υποκλοπές δεν αντιμετωπίζεται το έγκλημα". Επομένως κάθε προσπάθεια υποβάθμισης χώρας μας με τρόπο αυτό, δηλαδή με εύκολη σύγκριση των ελληνικών δικαστικών αρχών με τις αρχές του Βελγίου υπό διαφορετικά δικαστικά συστήματα είναι τουλάχιστον άδικη. Κάθε χώρα κινείται με δικό της δικαστικό σύστημα και δικούς της μηχανισμούς”, είπε.


  Εκδότες


  Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας μίλησε για "εκδότες" που επιχειρούν να επιβάλλουν την άποψη τους στις δικαστικές αρχές και έκανε λόγο για προβληματικές σχέσεις μερίδας του Τύπου και της δικαιοσύνης: "...Δεν είναι όμως ανεκτές οι συμπεριφορές και οι πράξεις κάποιων άλλων κατά κανόνα εκτός του χώρου της Δικαιοσύνης οι οποίοι με διάφορες ιδιότητες δήθεν κόπτονται για το καλό της και τη βελτίωσή της ενώ με κάθε ευκολία και με την πρώτη ευκαιρία τη συκοφαντούν και την κατακρεουργούν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο. Δεν είναι δυνατό μια μερίδα του τύπου εκμεταλλευόμενη έναν πλήρως αναποτελεσματικό νόμο για τον τύπο να στρέφεται σε βάρος όποιου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της.

  Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον άλλοτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνον ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητα τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο. Ίσως, όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων κατά τη γνώμη τους υπολείπονται κατά πολύ των ξένων.

  Για να έχουν όμως αυτό το ηθικό δικαίωμα πρέπει να μεταβούν και οι ίδιοι στις χώρες που φαντάζονται ότι λειτουργούν τέλεια δικαστικά συστήματα για να δοκιμάσουν εκεί τις δυνάμεις τους και να συγκριθούν κι εκείνοι με τους εκεί συναδέλφους τους. Μετά ας έρθουν να μας πουν τα αποτελέσματα.

  Ασφαλώς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού οι αρμόδιες αρχές δεν θα τους επέτρεπαν να υβρίζουν και να συκοφαντούν ούτε να δίνουν οδηγίες και να πιέζουν μέσω των εντύπων που διευθύνουν τους αρμόδιους δικαστές για τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων και έκδοση αρεστών σε αυτούς αποφάσεων. Ούτε και να τους επισκέπτονται στα γραφεία τους και να τους πιέζουν και να τους απειλούν. Σίγουρα θα επέστρεφαν με το ίδιο εισιτήριο εκεί από πού ξεκίνησαν γιατί μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον άρρωστο μπορούν να επιβιώσουν. Όποιος μέσα στο περιβάλλον αυτό αναγνωρίσει τον εαυτό του ας μας πει τις απόψεις του αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπεριφερθεί δυναμικά και κυρίως δημοκρατικά με κάποιο λιβελογράφημα σε βάρος όποιου δε συμφωνεί μαζί του”, είπε ο κ.Ντογιάκος.

  Η ομιλία

  Ολόκληρη η ομιλία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει ως εξης:

  "Η φετινή Γενική Συνέλευση γίνεται εν μέσω μιας αναταραχής της πολιτικής ζωής της χώρας η οποία δυστυχώς τείνει να επεκταθεί και σε άλλους ευαίσθητους χώρους του δημόσιου βίου και ανεξάρτητα από το αν έχει επέλθει ή όχι οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα και η εικόνα της Δικαιοσύνης βλάπτεται σοβαρά από την κατάσταση αυτή και σίγουρα χωρίς να το αξίζει. Όμως κι αν ακόμη δεχτούμε ότι η Δικαιοσύνη έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί η ίδια.

  Αυτά που όλοι πρέπει να πιστέψουν είναι ότι ο φόβος και η απογοήτευση δεν αρμόζουν στους δικαστές μιας χώρας που γέννησε τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη και οι προσπάθειες όλων όσων την υπηρετούν και την αγαπούν πρέπει να έχουν ως κύριο στόχο την βελτίωση και την ανόρθωσή της κι όχι να την πληγώνουν και να την υποβαθμίζουν ο καθένας με τον τρόπο του.

  Σε πρόσφατο συνέδριο υψηλού επιστημονικού επιπέδου τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το ερώτημα αν η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να μεταρρυθμιστεί, να ανακάμψει και να επιβιώσει. Και κρίθηκε από πολλούς ότι μπορεί. Η ανάκαμψη όμως της Δικαιοσύνης απαιτεί πρώτα απ όλα συνείδηση ευθύνης από όλους και σε όλα τα επίπεδα απαραίτητα και πρωτίστως από τους λειτουργούς της και τους συλλειτουργούς της.

  Τελικός κριτής της επιτυχίας ή μη του εγχειρήματος θα είναι η ίδια η κοινωνία στο σύνολό της η οποία και θα απολαύσει τα θετικά αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην οποία πρέπει και η ίδια να συμμετέχει.

  Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι η διεθνή τάξη δικαίου έχει διευρυνθεί με την προϊούσα ανάπτυξη της ΕΣΔΑ, την αναγνώριση ποινικών αρμοδιοτήτων στην ΕΕ, την ανάληψη δράσης από πολλούς διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί νέες δικαιικές πραγματικότητες. Οι προκλήσεις που συνεπάγεται η εικόνα αυτή στο πεδίο του ποινικού δικαίου είναι πολλαπλές και σύνθετες.

  Γι αυτό τόσο η πάταξη του αδίκου όσο και οι μηχανισμοί εκείνοι με βάση τους οποίους απονέμεται η δικαιοσύνη είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Για την ποιοτική βελτίωση της δικαιοσύνης είναι αναγκαίο να εντοπιστούν και να αναδειχθούν τα προβλήματα του πάσχοντος δικαστικού μας συστήματος και να υποβληθούν κατάλληλες προτάσεις από όλους για την αναμόρφωση του.

  Η φετινή γν στης ΕΝΔΕ πρέπει να δει και τα θέματα αυτά, από μια άποψη ως μια ευκαιρία.

  Ασφαλώς η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι το διαχρονικώς ποθούμενο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνεται με ώριμη σκέψη, ψυχραιμία και σύνεση και να κυριαρχεί η χρυσή τομή ανάμεσα αφενός μεν στην ταχύτητα εκδίκασης μιας υποθέσεως, αφετέρου δε στη σωστή και νηφάλια απονομή της δικαιοσύνης με την προσέγγιση της, που πηγάζει και απονέμεται μέσω της ποινικής δίκης.

  Άποψή μου είναι ότι για περισσότερη ασφάλεια δικαίου η εκδίκαση των υποθέσεων δεν πρέπει να γίνεται πάντα όταν η τέλεση του εγκλήματος είναι τελείως νωπή και τα πάθη βρίσκονται σε έξαρση και έξαψη ώστε ακόμα κι ένας έμπειρος δικαστής να κινδυνεύει παρασυρθεί από τα συναισθήματα των διαδίκων και να οδηγηθεί σε λάθος κρίση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν πέσει οι στάχτες και ο κουρνιαχτός από την τέλεση του συμβάντος. Η δε διαδικασία είναι ωφέλιμο και ευεργετικό να ξεκινάει με τις εγγυήσεις εκείνες που εξασφαλίζουν τη σωστή απονομή του δικαίου.

  Από την άλλη πλευρά η υπέρμετρη καθυστέρηση για την περάτωση της ποινικής διαδικασίας και τον έλεγχο μιας υποθέσεως με την έκδοση των αποφάσεων, συνηθέστατα αποστερεί από τον προσφεύγοντα στη δικαιοσύνη και παθόντα από το έγκλημα την αποτελεσματική παροχή έννομης προστασίας των δικαιωμάτων του την οποία ασφαλώς εγγυώνται τόσο το Σύνταγμα όσο και οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας. Η καθυστερημένη δικαιοσύνη συνήθως στην πράξη δυσκολεύεται σοβαρά να αναστρέψει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά το έγκλημα και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

  Ποιος αρνείται ότι η υπερβολική καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων έχει ως αποτέλεσμα την ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη και τη στέρηση της έννομης προστασίας του. Όμως οι 2 αυτές διαφορετικές καταστάσεις οι οποίες ασφαλώς σηματοδοτούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ποιότητα της παρεχόμενης Δικαιοσύνης πρέπει να αξιολογούνται από όλους όχι απόλυτα και ακραία ή μεροληπτικά αλλά με την αναγκαία λογική και ψυχραιμία τουλάχιστον του μέσου συνετού ανθρώπου.

  Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντυπωσιασμό τις ενέργειες των αρμόδιων δικαστικών και αστυνομικών αρχών του Βελγίου στην υπόθεση της ελληνίδας ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Οι ανακριτικές πράξεις των Αρχων αυτών χαρακτηρίστηκαν αστραπιαίες. Και πράγματι είναι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού και λοιπού τύπου η υπόθεση αυτή δεν οργανώθηκε , εκτυλίχθηκε ούτε ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα αλλά δουλεύτηκε από τον προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα από Ιούλιο 2021 από τις αρμόδιες αρχές μεθοδικά και με απόλυτη μυστικότητα σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες και άλλων 5 ευρωπαϊκών χωρών.

  Είναι βέβαιο ότι αν μελετήσουμε σωστά και ψύχραιμα αυτά τα γεγονότα θα αντλήσουμε πολύτιμα και χρήσιμα συμπεράσματα. Και δεν μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω δηλώσεις Βέλγου Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση μιας χώρας που δεν κατηγορείται για δημοκρατικό έγκλημα. Τι δήλωσε ; " Χωρίς υποκλοπές δεν αντιμετωπίζεται το έγκλημα". Επομένως κάθε προσπάθεια υποβάθμισης χωρας μας με τρόπο αυτό, δηλαδή με εύκολη σύγκριση των ελληνικών δικαστικών αρχών με τις αρχές του Βελγίου υπό διαφορετικά δικαστικά συστήματα είναι τουλάχιστον άδικη. Κάθε χώρα κινείται με δικό της δικαστικό σύστημα και δικούς της μηχανισμούς.

  Ασφαλώς και δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις όλων εκείνων που αγωνίζονται ως πραγματικοί εργάτες για το καλό της και καταβάλουν για την βελτίωση της όσες προσπάθειες μπορεί ο καθένας να προσφέρει Και οι προσπάθειες και οι αγώνες και τα λάθη αυτών των ανθρώπων είναι φυσιολογικά, καλοδεχούμενα και συγχωρητέα γιατί είναι καλοπροαίρετα και εντός του πεδίου των δυνατοτήτων τους. Τόσο μπορούν, τόσο προσφέρουν.

  Δεν είναι όμως ανεκτές οι συμπεριφορές και οι πράξεις κάποιων άλλων κατά κανόνα εκτός του χώρου της Δικαιοσύνης οι οποίοι με διάφορες ιδιότητες δήθεν κόπτονται για το καλό της και τη βελτίωσή της ενώ με κάθε ευκολία και με την πρώτη ευκαιρία τη συκοφαντούν και την κατακρεουργούν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο. Δεν είναι δυνατό μια μερίδα του τύπου εκμεταλλευόμενη έναν πλήρως αναποτελεσματικό νόμο για τον τύπο να στρέφεται σε βάρος όποιου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της.

  Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον άλλοτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνον ως επτασφγράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητα τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο. Ίσως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οπίων κατά τη γνώμη τους υπολείπονται κατά πολύ των ξένων.

  Για να έχουν όμως αυτό το ηθικό δικαίωμα πρέπει να μεταβούν και οι ίδιοι στις χώρες που φαντάζονται ότι λειτουργούν τέλεια δικαστικά συστήματα για να δοκιμάσουν εκεί τις δυνάμεις τους και να συγκριθούν κι εκείνοι με τους εκεί συναδέλφους τους. Μετά ας έρθουν να μας πουν τα αποτελέσματα.

  Ασφαλώς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού οι αρμόδιες αρχές δεν θα τους επέτρεπαν να υβρίζουν και να συκοφαντούν ούτε να δίνουν οδηγίες και να πιέζουν μέσω των εντύπων που διευθύνουν τους αρμόδιους δικαστές για τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων και έκδοση αρεστών σε αυτούς αποφάσεων. Ούτε και να τους επισκέπτονται στα γραφεία τους και να τους πιέζουν και να τους απειλούν. Σίγουρα θα επέστρεφαν με το ίδιο εισιτήριο εκεί από πού ξεκίνησαν γιατί μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον άρρωστο μπορούν να επιβιώσουν. Όποιος μέσα στο περιβάλλον αυτό αναγνωρίσει τον εαυτό του ας μας πει τις απόψεις του αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπεριφερθεί δυναμικά και κυρίως δημοκρατικά με κάποιο λιβελογράφημα σε βάρος όποιου δε συμφωνεί μαζί του.

  Αλλά πέρα των διαφορών μεταξύ τύπου και δικαιοσύνης δεν πρέπει να παραθεωρείται ότι σημαντικές διαφορές αντίληψης και νοοτροπίας υπάρχουν και μεταξύ δικαιοσύνης και πολιτικής η οποίες καταλήγουν σε θεσμικές συγκρούσεις μεταξύ τους και ενίοτε επιφέρουν αδικαιολόγητες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και των στελεχών τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ότι ο δρόμος που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η δικαιοσύνη είναι μονοσήμαντος με οδηγό πάντοτε τις σχετικές διατάξεις που η Βουλή των Ελλήνων θεσπίζει και απαιτεί να εφαρμοστούν, δηλαδή τα ίδια τα πολιτικά κόμματα.

  Εύχομαι και ελπίζω στη σημερινή γενική συνέλευση να ακουστούν και άλλες φωνές οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη και την απειλούν όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Τελειώνοντας από καρδιάς σας προτρέπω : ανεβείτε στις έδρες και ρίξτε το βλέμμα σας στην κοινωνία η οποία σας κοιτάζει στα μάτια ως εγγυητές των ατομικών δικαιωμάτων και ζητά την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση και πάταξη των εκτεταμένων φαινόμενα βίας και ανομίας που απειλούν να αποσαρθρώσουν την κοινωνία και την οικονομία μας.

  Κλείστε τα αυτιά σας σε ξένες φωνές απ όπου κι αν προέρχονται. Ακούστε μόνο τη φωνή της συνείδησης και της καρδιάς σας. Εμπιστευτείτε μόνο την κρίση σας”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ