Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Δεκ-2022 15:13

  Διαφάνεια στην αλυσίδα του φαρμάκου ζητούν από το Υπουργείο Υγείας οι φαρμακευτικές

  Διαφάνεια στην αλυσίδα του φαρμάκου ζητούν από το Υπουργείο Υγείας οι φαρμακευτικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να υπάρξει διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητά με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

  "Επανερχόμαστε, για τρίτη φορά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων με το ίδιο
  αίτημα, καθώς παρατηρούμε αποσπασματικές κινήσεις και συνεχιζόμενα
  δημοσιεύματα που υποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται" σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

  "1) Πιο συγκεκριμένα, στην από 15/7/2022 επιστολή μας, η πρόταση του ΣΦΕΕ ήταν: "όπως οι ΦΕ υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016 (28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών."

  2) Στην επιστολή μας από τις 29/11/2022 σας επαναλάβαμε ότι: "Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου. Όπως από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών".

  3) Το γεγονός ότι ενώ καταθέτουμε ως εταιρείες σε καθημερινή βάση τα στοιχεία πωλήσεών μας στον ΕΟΦ, ανά κωδικό προϊόντος, ανά ΑΦΜ, το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία.

  4) Επανερχόμαστε με το ίδιο αίτημα: Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος" τονίζεται στην επιστολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ