Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Δεκ-2022 07:47

  Μόλις 1 στους 2 έχει κάνει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό

  Μόλις 1 στους 2 έχει κάνει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Αν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας από τη νέα χρονιά το σύστημα του προσωπικού γιατρού αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, μόλις ένας στους δύο πολίτες έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής. Πιο συγκεκριμένα, το 52,7% έχει κάνει την εγγραφή του, δηλαδή 4,67 εκατομμύρια πολίτες, ενώ το σύνολο το προσωπικών γιατρών που είναι εγγεγραμμένοι είναι 3.337, εκ των οποίων οι 1.110 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπόλοιποι προσωπικοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Την ίδια ώρα το 60% στην ηλικιακή ομάδα 17-49 ετών δεν έχει κάνει ακόμη εγγραφή.

  Δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι συμβάσεις

  Όπως εξηγούν πάντως στο Capital.gr γιατροί ειδικοτήτων (εκτός παθολογίας/γενικής ιατρικής) που έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο σύστημα, οι συμβάσεις δεν ενεργοποιήθηκαν στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Συνεπώς, υπογραμμίζουν, ενώ από τους πολίτες υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή, οι γιατροί δεν εμφανίζονται στο σύστημα. 

  Για να λειτουργήσει κανονικά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απαιτούνται περίπου 5.000 γιατροί. Το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας - φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Στη συνέχεια έδωσε το "πράσινο φως" και στους ιδιώτες γιατρούς, που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω ενός μεικτού και πιο χαλαρού συστήματος.

  "Είναι σημαντικό ότι ήδη 1 εκατομμύριο ραντεβού έχουν γίνει, δηλαδή 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας κάνανε μέσα στο Νοέμβριο το δωρεάν ραντεβού τους. Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που έχει, είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε, γιατί θα ετοιμάσουμε νέα κίνητρα που θα ανακοινώσουμε στους προσωπικούς γιατρούς, θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη", είχε αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

  Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας (με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου" σημείωνε πως "έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στους προσωπικούς γιατρούς, καθώς όσοι έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, κατόπιν διακοπής της προηγούμενης σύμβαση των 200 επισκέψεων, δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση για την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύμβασής τους".

  Οι πληροφορίες λένε πως αρκετοί ασθενείς καθυστερούν την επαφή τους με γιατρό ειδικότητας και την τακτική τους εξέταση περιμένοντας να βρουν την ειδικότητα στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού.

  Πήγαν πίσω οι ποινές

  Ούτε από την 1η Δεκεμβρίου εφαρμόστηκαν, όπως προβλεπόταν, τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, δεδομένου πως ακόμη, ειδικά στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμο γιατρό. 

  Η εφαρμογή των ποινών είχε ήδη πάρει μια παράταση από την 1η Οκτωβρίου για την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως οι ποινές προέβλεπαν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10% για φάρμακα, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από τη νέα χρονιά, το αρχικό σχέδιο ήταν  τα ανωτέρω πρόστιμα, να αυξηθούν επιπλέον κατά ποσοστό 10%. Οι εγγεγραμένοι θα είχαν επίσης προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ