Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 17:20

  Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα "προσφέρει" και πάλι το νερό του στον δήμο Χαλανδρίου

  Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα «προσφέρει» και πάλι το νερό του στον δήμο Χαλανδρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από 19 αιώνες το Αδριάνειο Υδραγωγείο "ζωντανεύει" στον δήμο Χαλανδρίου ως νέο αρδευτικό δίκτυο μη πόσιμου νερού. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης (και της Πάρνηθας σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου).

  Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant πραγματοποιείται στην πόλη μεγάλο έργο ανάπλασης, το οποίο θα θέσει και πάλι σε λειτουργία το αρχαίο υδραγωγείο για επανάχρησή του, με σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, καθώς θα υπάρχει μεγάλο όφελος εξοικονόμησης υδάτων.

  Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ο δήμος Χαλανδρίου και η ΕΥΔΑΠ δημιουργούν το πρώτο δίκτυο συνολικού μήκους 4 χλμ., που θα κάνει προσβάσιμο στους κατοίκους το νερό του Αδριάνειου. Το δίκτυο θα αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο νερό του υδραγωγείου, το οποίο προέρχεται από υδρομάστευση και θα το θέσει σε χρήση για ποτιστικές και άλλες ανάγκες. Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θα μπορούν να προμηθευτούν το νερό, είτε με απευθείας σύνδεση με το υπόγειο δίκτυο, είτε μέσω των υδροφόρων του δήμου, στις γειτονιές της πόλης που δεν βρίσκονται κοντά στο δίκτυο νερού.

  Μάλιστα μεθαύριο Τετάρτη (7/12, 18:30) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η ομάδα έργου και ο Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς, θα παρουσιάσουν σε κοινή εκδήλωση-συζήτηση, τα οφέλη από τη συμμετοχή στην κοινότητα νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ