Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 16:07

  Υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Βαγδάτης στην 6η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

  Υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Βαγδάτης στην 6η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Διακήρυξη της Βαγδάτης, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε εμπόλεμο καθεστώς, αλλά και στις προκλήσεις της παράνομης διακίνησης και της κλιματικής κρίσης, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη, στην 6η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη και στην οποία έλαβε μέρος η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στο Φόρουμ, στο οποίο προήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Fuad Hussein, συμμετείχαν εθνικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, το Ιράκ, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Κίνα, την Ιταλία, την Αρμενία, το Περού και τη Βολιβία, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (OHE, UNESCO, ALESCO, ISESCO).

  Όπως τόνισε στην ομιλία της η Λίνα Μενδώνη, "οι συζητήσεις μας στο πλαίσιο του Forum βοηθούν να προωθήσουμε τη συνεργασία μας και να ανταποκριθούμε στην κοινή μας ευθύνη προς τη διεθνή κοινότητα, όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε καιρό ειρήνης, αλλά και σε καιρό πολέμου. Ο πόλεμος, δυστυχώς, διατηρεί και επεκτείνει την αποτρόπαια παρουσία του γύρω μας, πλήττοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και την πολιτιστική κληρονομιά. Οι ένοπλες συγκρούσεις και η τρομοκρατία συνεχίζουν να παραμονεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ τώρα μαίνεται ένας άλλος πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι γεμάτη με τα μνημεία και τους μύθους των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Ανατολικών λαών. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των πολιτιστικών αγαθών σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, από τις καταστροφές, αλλά και από το παράνομο εμπόριο, μέσω του οποίου συχνά χρηματοδοτείται η τρομοκρατία, είναι επίκαιρη και απολύτως αναγκαία".

  Επισημαίνοντας τους κινδύνους για την πολιτιστική κληρονομιά από την παράνομη διακίνηση και εμπορία, την κλιματική κρίση και τον υπερ-τουρισμό, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι "η διατήρηση της ανθεκτικότητας, της ενότητας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα διαρκώς αυξανόμενο φάσμα απειλών πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης στρατηγικής και σχεδιασμού πολιτικής, και πρωτίστως σε επίπεδο συντονισμένης διεθνούς συνεργατικής δράσης".

  Η υπουργός επέμεινε στην ανάγκη "συντονισμένης διεθνούς δράσης για τον επαναπατρισμό και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, που έχουν αφαιρεθεί παράνομα, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και στον τόπο προέλευσής τους". "Δίνοντας έμφαση σε καινοτόμες προσεγγίσεις, με γνώμονα τη θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, μπορούμε να αναπτύξουμε από κοινού δημόσιες πολιτικές που θα βοηθήσουν τις χώρες και τις κοινωνίες μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία παλιές και νέες προκλήσεις" τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ