Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 07:57

  Πετζετάκις: Στο σφυρί με σκόντο 50% το εργοστάσιο της άλλοτε ελληνικής πολυεθνικής

  ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Όλα αυτά τα χρόνια πολλά έχουν γραφτεί τόσο για την άνοδο και την πτώση της Πετζετάκις όσο και για τα μέλη της οικογένειας, τα οποία κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε, υπήρξε μια από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της Ελλάδας με πολυετή πορεία και άνοιγμα στις ξένες αγορές σε μια εποχή που η λέξη εξωστρέφεια σπανίως συγκαταλεγόταν στην στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα θεμέλια της βιομηχανίας πλαστικών τέθηκαν το 1960 από τον χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι, ο οποίος με καταγωγή από την Αμοργό, είχε χαρακτηριστεί σε ηλικία 37 ετών από τους Financial Times σαν εφευρέτης πρώτης γραμμής. Βασικό όχημα των καινοτόμων εφευρέσεών του αποτέλεσε η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα με την ονομασία Heliflex. 

  Η δημιουργία μιας ελληνικής πολυεθνικής 

  Οι διεθνείς πατέντες που κατοχύρωσε κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του, του χάρισαν  μια θέση στο στερέωμα της παγκόσμιας βιομηχανίας καθώς στη συνέχεια εκχωρήθηκαν σε σημαντικούς πολυεθνικούς ομίλους, όπως οι Goodyear, Pirelli και Dunlop και παράλληλα του πρόσφεραν απλόχερα μια μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Τα προϊόντα που παράγονταν στα εργοστάσια του ομίλου διοχετεύονταν σε κάθε γωνιά του κόσμου ενώ απέκτησε πρόσβαση με φυσική παρουσία σε αρκετές αγορές, συνιστώντας ουσιαστικά μια από τις πρώτες ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες. 

  Η ολισθηρή πορεία 

  Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος του Αριστόβουλου Πετζετάκι από καρδιά το 1973 σε ηλικία μόλις 50 ετών και η αδυναμία εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να τον διαδεχτούν στο τιμόνι του ομίλου (τα παιδιά του ήταν τότε ακόμη ανήλικα), προμήνυε την έναρξη μιας ολισθηρής πορείας, η οποία αρκετά χρόνια αργότερα κατέληξε στην πτώχευση της βιομηχανίας στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία κατέρρευσε υπό το βάρος των υπέρογκων υποχρεώσεων. Είχε προηγηθεί το 2011 η σύλληψη του γιού του Γεώργιου Πετζετάκι για φοροδιαφυγή άνω των 2 εκατ. ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε ερήμην του σε 10 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή, ωστόσο ο ίδιος είχε ήδη διαφύγει στο εξωτερικό.

  Η περιπέτεια των πλειστηριασμών 

  Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου βρέθηκαν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών με το ένα σφυρί να διαδέχεται το ένα μετά το άλλο. Οι αποθήκες στην Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες συγκαταλέγονταν στα ασημικά της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας ήταν από τις πρώτες που άλλαξαν χέρια και κατακυρώθηκαν έναντι του ποσού των 1,5 εκατ. ευρώ. Δε συνέβη ωστόσο το ίδιο με την κύρια παραγωγική μονάδα του άλλοτε εισηγμένου στο ελληνικό χρηματιστήριο ομίλου, η οποία εντοπίζεται στον Ελαιώνα Βοιωτίας. Η πρώτη προσπάθεια για την εκποίησή του έγινε πριν περίπου 6 χρόνια με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται στα 15 εκατ. ευρώ ενώ στη συνέχεια έπεσε στα 12 εκατ. ευρώ ελλείψει ενδιαφερόμενων αγοραστών. Το σήριαλ των άγονων σφυριών συνεχίστηκε με ακόμη πιο μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 9,26 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Η "αδιαφορία" που έχουν δείξει εν δυνάμει αγοραστές για την απόκτηση του μεγάλου βιομηχανικού ακινήτου, το οποίο εδώ και χρόνια βουλιάζει στην εγκατάλειψη οδήγησε την επισπεύδουσα να υποβάλει αίτημα ανακοπής ενώπιον του Πρωτοδικείου Θήβας για τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Έτσι, στις 12 Σεπτεμβρίου με απόφασή του, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η τιμή εκκίνησης θα πρέπει να πέσει στα 7,36 εκατ. ευρώ. 

  Η απόφαση του Πρωτοδικείου 

  Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, έχουν κλαπεί μηχανήματα και ουσιώδη εξαρτήματα άλλων μηχανημάτων με αποτέλεσμα η αξία των μηχανημάτων που βρίσκονται στο εργοστάσιο να υπολογίζεται στο ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ οι εγκαταστάσεις της μονάδας δεν διαθέτουν φύλαξη τα τελευταία δύο έτη, τα κτίρια είναι εγκαταλειμμένα στο σύνολό τους, ο δε χώρος έχει λεηλατηθεί και έχουν αποξηλωθεί σημαντικά τμήματά τους, ώστε να μην είναι λειτουργικά στην υφιστάμενη κατάστασή τους. Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, η σημερινή αξία του εργοστασίου υπολείπεται κατά πολύ της τελευταίας τιμής πρώτης προσφοράς, η οποία είχε οριστεί στο ποσό των 9.260.000 ευρώ (αξία εγκαταστάσεων 6.760.000 ευρώ και αξία μηχανολογικού εξοπλισμού 2.500.000 ευρώ). Στις 14 Σεπτεμβρίου έχει δρομολογηθεί να βγει εκ νέου με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα ενιαίο γήπεδο, συνολικής έκτασης 245.718,49 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη θέση Χασάνη- Δερβίση στον Ελαιώνα του δήμου Θηβών, στο οποίο έχουν κατασκευαστεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 49.673,73 τμ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ