Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 19:47

  Ειδικό Δικαστήριο - κατάθεση Λοβέρδου: Άφησε εκτός κάδρου Παπαγγελόπουλο, μίλησε για "πολιτική μεροληψία" Τουλουπάκη

  Λοβερδος Συνεντευξη στη Ζορμπα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο πρώτος μάρτυρας στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

  Ο κ. Λοβερδος άφησε εκτός κάδρου τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ κατηγόρησε για "πολιτική μεροληψία" την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας επειδή δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή τον φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγησης φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015.

  "Πρώτη αναφορά μου στο θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων έγινε το 2015 και εντόπισα την πρώτη σχετική αγόρευση μου το 2016. Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθορας Ελένη Ράικου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς" είπε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

  Προεδρος: Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;

  Λοβερδος: Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.

  Προεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιρειών πάμε σε άλλο αδίκημα.

  Μαρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

  Προεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;

  Μαρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

  Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας από την Πρόεδρο και για την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis.

  Προεδρος: Γιατί η κα Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;

  Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπάκη πέρασαν δύο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.

  Προεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα Τουλουπάκη;

  Μαρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.

  Π: Από αυτό το συνάγετε;

  Μ: Προφανώς! Προφανώς!

  Π: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;

  Μ: Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

  Στο ζήτημα της κας Ράικου αναφέρθηκε και η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, η οποία ρώτησε τον μάρτυρα γιατί πιστεύει πως δεν ασχολήθηκε η κα Ράικου με τις αναφορές. "Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε" είπε ο Ανδρέας Λοβερδος. "Παραίτηση από τη θέση του δεν νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχο της" σχολίασε η εισαγγελέας.

  Συνέδρος: Δηλαδή η κα. Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;

  Λοβερδος: Αυτό εννοώ όχι ότι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.

  Η κατάθεση του κ. Λοβέρδου συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ