Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 08:07

  Στην τελική ευθεία οι "τηλεδίκες"

  Στην τελική ευθεία οι "τηλεδίκες"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ένα εμβληματικό έργο για την ελληνική Δικαιοσύνη, οι δίκες εξ αποστάσεως μπαίνουν στην τελική ευθεία εφαρμογής τους και σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων υπουργείων.

  Πρόκειται για ένα έργο που θα απελευθερώσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από την καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, όπως βέβαια θα συνδράμει και στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Εκτιμάται μάλιστα πως η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα "απελευθερώσει” σε πρώτο στάδιο 800 αστυνομικούς μόνο από τις μεταγωγές.

  Το έργο αυτό "Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα" θα παρουσιάζουν τις επόμενες μέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκος.

  Όπως είχε αναγγείλει ο κ. Τσιάρας στις αρχές Μαρτίου "υλοποιείται η πρόβλεψη για τη δυνατότητα διενέργειας ψηφιακών δικών σε όλη τη Δικαιοσύνη, και τη Διοικητική. Σε 24 μήνες το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως, διευκολύνοντας την ακροαματική διαδικασία, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και βελτιώνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των συμπολιτών μας στο δικαστικό σύστημα".

  Τι περιλαμβάνει το νέο έργο

  Το έργο έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά τις λεγόμενες δίκες από απόσταση για την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες στις πολιτικές δίκες είτε το κράτος στις ποινικές δίκες. Παράλληλα αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για καταθέσεις σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ μάρτυρες που έχουν υποστεί εκφοβισμό.

  Τα συστήματα τηλεδιάσκεψης θα εγκατασταθούν σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού́ έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Θα αφορά Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας, Πολιτικά – Ποινικά και Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία και Σωφρονιστικά Καταστήματα.

  Συγκεκριμένα σε ένα μέρος:

  -των δικαστικών εδρών των Πρωτοδικείων και Εφετείων, σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστηρίων αλλά́ και

  -εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (αίθουσες κατάθεσης μάρτυρα)

  -σε ανακριτικά́ γραφεία και

  -γραφεία που εξυπηρετούν αιτήματα δικαστικών συνδρομών.

  Οι προβλέψεις για τηλεδιάσκεψη

  Μέσω τηλεδιάσκεψης θα μπορεί να γίνει:

  -Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή́ της δίκης βρίσκεται μακριά́ από́ τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή́ ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από́ τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα ζωντανά́ (εικόνα και ήχος).

  -Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό́ – Διασυνοριακή.

  -Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

  -Η διεξαγωγή́ της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.

  -Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής.

  Συνδυασμός των ανωτέρων περιπτώσεων αφού θα δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση πολυδιασκέψεων.

  Ηλεκτρονικά πινάκια

  Το δεύτερο σκέλος του έργου, αυτό της ενημέρωσης των πινακίων αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των δικαστηρίων. Το έργο αποτελεί ένα μόνο από τα κομμάτια του παζλ με στόχο την ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης της χώρας μας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ