Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Σεπ-2022 10:38

  Μη νόμιμη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου επικαλείται η υπεράσπιση Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη

  Μη νόμιμη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου επικαλείται η υπεράσπιση Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Π. Στάθη

  "Συνταξιούχος εισαγγελέας. Είναι τιμή για εμένα που υπηρέτησα την Δικαιοσύνη" ήταν τα πρώτα λόγια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που βρέθηκε μαζί με την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπακη στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

  Αίτημα προκειμένου να εισφερθούν έγγραφα και ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου έθεσε αμέσως ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη προκειμένου να εισφερθεί έγγραφο σχετικά με την αναρρωτική άδεια ενός εκ των μελών του Δικαστηρίου και τη νομιμότητα τις κλήρωσης.

  "Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου. Το δικαστήριό σας αποτελείται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν το βαθμό του αρεοπαγίτη πριν την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας", σημείωσε ο κ. Μαντζουράνης.

  "Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη γνώμη μας εξαπατήθηκε" ανέφερε ο κ. Μαντζουρανης και διάβασε την τοποθέτηση του κ. Κωσταντίνου Τασούλα που ανακοίνωνε τα μέλη που θα συμμετείχαν σε κλήρωση. "Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση όμως; Μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι στον συγκεκριμένο δικαστή (είναι αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε δοθεί άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας. Μπορούσε να μπει το όνομα του λοιπόν στην κλήρωση;" ανέφερε ο συνήγορος της κας. Τουλουπάκη υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε το όνομα του συγκεκριμένου δικαστή να μπει στην κληρωτίδα.

  "Δεν μπορεί να αγνοούσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος στερούνταν και στερείται ακόμα και των πνευματικών του ικανοτήτων. Ο μόνος που εξαπατήθηκε είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η βάναυση παρανομία δε μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο εάν το κρίσιμο χρονικό διάστημα ο κ. Κόκκορη δεν είχε αναρρωτική άδεια. Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από ποτέ μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νομικές διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα".

  Σε αμφισβήτηση της κλήρωσης των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου προχώρησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. "Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου ότι ο κ. Κόκκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα, δεν θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά της προέδρου του ΑΠ, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως "άλλοθι" για την κλήρωση τον δικαστή", ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

  Σημειώνεται, ότι ο Θεμης Σοφος εκπροσωπώντας την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. "Προστιθέμεθα να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την κυρία Γεωργία Τσατάνη που είναι παρούσα. Αυτά για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος πλήττουν έννομα αγαθά της κας. Τσατάνη, αφού δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει δικογραφία που χειριζόταν".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ