Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Σεπ-2022 07:40

  Ξανά στο σφυρί οι μετοχές του Γ. Κούμπα στη βορειοελλαδίτικη Thermi

  Ξανά στο σφυρί οι μετοχές του Γ. Κούμπα στη βορειοελλαδίτικη Thermi
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Μια δεύτερη ευκαιρία αναζητούν οι "ορφανές" μετοχές στη βορειοελλαδίτικη Thermi, τις οποίες κατείχε η Koumbas Synergy Group, η εταιρεία συμμετοχών που είχε δημιουργήσει ο εκλιπών Γιώργος Κούμπας. Εκτός, άλλωστε, από κατοικίες, καταστήματα βιομηχανικές, εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία, δεν είναι λίγες οι φορές που στα δίχτυα της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπλέκονται ακόμη και μετοχικά μερίδια σε διάφορες εταιρείες. 

  Στην προκειμένη περίπτωση, το σφυρί αναμένεται να χτυπήσει εκ νέου στις 12 Οκτωβρίου για ένα πακέτο μετοχών που ανήκαν στον επιχειρηματία Γιώργο Κούμπα, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον κλάδο των ασφαλίσεων, συνδέοντας το όνομά του με την εταιρεία μεσιτικών ασφαλίσεων Eurobrokers. Ειδικότερα, θα εκτεθούν σε αναγκαστικό πλειστηριασμό συνολικά 131.174 μετοχές της εταιρείας Thermi, οι οποίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, ενσωματώνονται σε έναν τίτλο, ο οποίος εκδόθηκε το 2018, δύο χρόνια δηλαδή προτού φύγει από τη ζωή ο Γιώργος Κούμπας. 

  Ο πλειστηριασμός και η ολισθηρή πορεία της Koumbas Synergy Group

  Ο πλειστηριασμός, ο οποίος στρέφεται εναντίον της Koumbas Synergy Group επισπεύδεται από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στο ποσό των 822.898 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος συμμετοχών του Γιώργου Κούμπα, ο οποίος ιδρύθηκε το 1977, διατηρούσε συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες, διαθέτοντας στο απόγειο της δράσης του χαρτοφυλάκιο δεκάδων εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε μια ολισθηρή πορεία, η οποία οδήγησε στη λύση και εκκαθάριση του ομίλου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία να καταλήξουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

  Ανάμεσα σε αυτά βρέθηκαν το 2018 και τέσσερις ημιτελείς κατοικίες στο Ψυχικό, οι οποίες ανήκαν στην Koumbas Development, εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Κούμπα και τελικά πέρασαν στην ιδιοκτησία διευθυντικού στελέχους σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της χώρας. 

  Η βορειοελλαδίτικη θερμοκοιτίδα της οικογένειας Τάκα 

  Μερικά χρόνια αργότερα και το όνομα Κούμπας επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή το μετοχικό πακέτο στη Thermi Business Incubator, μια από τις παλαιότερες θερμοκοιτίδες -το έτος ίδρυσής της άλλωστε γυρνάει πίσω στο 2003- οι οποίες παρέχουν στήριξη στο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. 

  Εκτός όμως από τις επενδύσεις σε startups μέσα από την είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο, η εταιρεία η οποία συνδέεται με την οικογένεια Τάκα -πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Βασίλης Τάκας- δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων, των ΑΠΕ και της διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), έχοντας πάντοτε σαν έδρα την Θεσσαλονίκη. 

  Σε ό,τι αφορά τώρα τις επιδόσεις της Thermi Business Incubator, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, ο κύκλος εργασιών το 2020 διαμορφώθηκε στο ποσό των 356.455 ευρώ, έναντι 358.868 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση περίπου 0,67% σε σχέση με το 2019. Την ίδια στιγμή, το καθαρό αποτέλεσμα έκλεισε σε ζημιές 142.497 ευρώ, ελαφρώς περιορισμένες σε σχέση με τις ζημιές των 152.162 ευρώ που εμφάνισε το 2019. Ανάμεσα στις εταιρείες στις οποίες διατηρούσε ποσοστά συμμετοχής το 2020 είναι η Vidavo (24,99 %), η Rethink (16,9%) και η Μακεδονία (3,39%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ