Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Σεπ-2022 08:58

  Δεύτερη απόφαση απαλλάσσει πλήρως την εγγυήτρια δανείου από την εξόφληση του ποσού

  Ρεκόρ δανείων και εσόδων δεκαετίας - Μεγάλη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης και αναχρηματοδοτήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Δικαστική προστασία εγγυητών δανείων εισάγει και δεύτερη δικαστική απόφαση καθώς διατάσσει πλήρη απαλλαγή εγγυήτριας από την εγγυητική ευθύνη για ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

  Η απόφαση αυτή που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών είναι σημαντική για όσους έχουν υπογράψει ως εγγυητές για δάνεια συγγενικών ή φιλικών τους προσώπων τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά δικαστήρια, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, δεν διστάζουν να απαλλάξουν τους εγγυητές.

  Η απόφαση αυτή είναι η δεύτερη που εκδίδεται μετά την υπ΄ αριθ. 9670/2020 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία διατάχθηκε η αναστολή πλειστηριασμού 400.000 ευρώ από fund για έναν λάθος αριθμό!

  Ουσιαστικά επρόκειτο για έναν λάθος αριθμό στη σύμβαση μεταβίβασης του δανείου από την τράπεζα σε ξένο fund που ανέστειλε έναν πλειστηριασμό με δικαστική απόφαση και ακύρωσε την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης.

  Η απόφαση που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι ξεκάθαρη και αφορά εμπορικό ακίνητο που έβγαινε στο "σφυρί" για οφειλή 400.000 ευρώ, την οποία μάλιστα καλούνταν να καταβάλλει ο εγγυητής του δανείου.

  Δεύτερη

  Ενόψει του δύσκολου χειμώνα λόγω των πολλών πλειστηριασμών που γίνονται πλέον σε οποιοδήποτε ακίνητο, ακόμα και στην κύρια κατοικία η απόφαση αυτή βοηθά τους εγγυητές οι οποίοι ευθύνονται σαν να έχουν λάβει οι ίδιοι το δάνειο και κινδυνεύει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχουν στην κυριότητά τους με κατάσχεση και πλειστηριασμό.

  Η υπόθεση αφορά σε δάνειο που έλαβε ο γιος και εγγυήθηκε η μητέρα η οποία έχει την κυριότητα μιας κύριας κατοικία ενώ ο γιος που είναι πρωτοφειλέτης δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο.

  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μητέρα και εγγυήτρια του δανείου θα έπρεπε να αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό της οφειλής αφού η κύρια κατοικία της κάλυπτε σαν αξία το ποσό του δανείου. Εάν δεν το έκανε τότε το fund είναι βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε κατάσχεση του μοναδικού της ακινήτου και σε πλειστηριασμό.

  Όταν εξεδόθη η διαταγή πληρωμής με την οποία το fund απαιτούσε ολόκληρο το ποσό της οφειλής, ο γιος και η μητέρα άσκησαν από κοινού ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής με αποτέλεσμα στη συνέχεια να εκδοθεί η υπ. αρ. 677/2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

  Το σκεπτικό

  Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Δημ. Αναστασόπουλος που χειρίστηκε και αυτή την υπόθεση, "σύμφωνα με το άρθρο 866 ΑΚ εκείνος που εγγυήθηκε για ορισμένο χρόνο ελευθερώνεται από την εγγύηση, αν ο δανειστής δεν επιδιώξει δικαστικά την απαίτησή του μέσα σε ένα μήνα από την πάροδο αυτού του χρόνου και δεν συνεχίσει την σχετική διαδικασία χωρίς υπαίτια καθυστέρηση.

  Κατά την έννοια της διάταξης αυτής, εγγύηση για ορισμένο χρόνο υπάρχει όταν, κατά τη συμφωνία δανειστή και εγγυητή, η υποχρέωση του τελευταίου αποσβένεται κατά ορισμένο χρονικό σημείο, το οποίο προσδιορίζεται είτε ημερολογιακά είτε με άλλο τρόπο. Η δήλωση του εγγυητή για την χρονικώς περιορισμένη ευθύνη του πρέπει να είναι ρητή και σαφής".

  "Έτσι, ο εγγυητής για ορισμένο χρόνο αντλεί ευεργέτημα και συγκεκριμένα ένσταση ελευθέρωσης αυτού σε περίπτωση καθυστέρησης δικαστικής επιδίωξης της ασφαλιζόμενης απαίτησης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις αυτής της διάταξης".

  "Η κατ΄ άρθρο 866 ΑΚ επιδίωξη της απαίτησης του δανειστή απαιτείται να γίνει δικαστικά, δηλαδή με την άσκηση αγωγής, την προβολή ένστασης, την αναγγελία στην πτώχευση ή στον πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου του πρωτοφειλέτη, ενώ δεν αρκεί η εξώδικη όχληση του τελευταίου ή του εγγυητή".

  "Στην προκειμένη περίπτωση, η δεύτερη των ανακοπτόντων ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με την σύμβαση δανείου, την οποία συνυπέγραψε η ίδια υπό την θέση της εγγυήτριας συμφωνήθηκε ότι αυτή ελευθερώνεται από την δοθείσα εγγύηση εάν η καθ΄ης δεν επιδιώξει δικαστικά την απαίτησή της εντός ενός έτους αφότου γίνει απαιτητή η κύρια οφειλή."

  "Δυνάμει του υπ΄ αριθ. 15 όρου της ένδικης σύμβασης δανείου, συμφωνήθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι αυτή ελευθερώνεται από την δοθείσα εγγύηση εάν η καθ΄ ής δεν επιδιώξει δικαστικά την απαίτησή της εντός ενός έτους αφότου γίνει απαιτητή η κύρια οφειλή. Ο πρωτοφειλέτης δεν φάνηκε συνεπής ως προς την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και έτσι η ως άνω τραπεζική εταιρεία κατήγγειλε την επίμαχη σύμβαση με την 6-3-2008 εξώδικη δήλωση καταγγελίας."

  "Εν συνεχεία η καθ΄ ης η παρούσα προέβη στην άσκηση της από 20-9-2021 αίτησης προς έκδοση διαταγής πληρωμής ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ