Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Σεπ-2022 07:58

  Δικαστηριακή αποσυμφόρηση: Πώς διάταξη του υπ. Εργασίας αδειάζει τα πινάκια των δικαστηρίων

  Δικαστικοί υπάλληλοι: Αποχή από τα καθήκοντά τους λόγω... έλλειψης καθαριότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Αποσυμφόρηση πινακίων από χιλιάδες ασφαλιστικές υποθέσεις φέρνει η νέα διάταξη του Υπουργείου Εργασίας που απονευρώνει ποινικά μια υπόθεση όταν ο πολίτης μπει σε ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές του. Η διάταξη εκτιμάται αφενός ότι οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση μεγάλου όγκου δυνάμεων από το δικαστηριακό σύστημα της χώρας αλλά διακόπτει και την εξάντληση των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία.

  Η διάταξη είναι μέσα στο νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προβλέπει ότι παύει η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση τήρησης της ρύθμισης στο δικαστήριο. Παράλληλα με τη μείωση της ταλαιπωρίας συνεπώς ασφαλισμένων, μειώνεται και ο φόρτος εργασίας στα δικαστήρια.

  Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες συνεπείς στις ρυθμίσεις τους οφειλέτες που ουσιαστικά ήταν δέσμιοι μιας ποινικής διαδικασίας ώστε να επιβεβαιώνεται η συνέπειά τους. Τώρα με την ένταξη στη ρύθμιση εξυπηρέτησης των οφειλών και όσο αυτή εξυπηρετείται παραγράφεται το αξιόποινο, παύει η ποινική δίωξη και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

  Τι σημαίνει

  Όπως εξηγεί το Υπουργείο Εργασίας "πρόκειται για μία θετική ρύθμιση για τους συνεπείς ασφαλισμένους που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία, καθώς επέρχεται παύση της ποινικής δίωξης του οφειλέτη μόλις γίνει δεκτή η αίτηση για ρύθμιση της οφειλής του και η ποινική υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

  Μέχρι τώρα, η ποινική δίωξη απλώς αναστελλόταν όσο εξυπηρετούνταν η ρύθμιση. Η υπόθεση διατηρούνταν στα πινάκια των δικαστηρίων και οι οφειλέτες υποχρεούνταν να επιβεβαιώνουν κατ’ επανάληψη στο δικαστήριο ότι τηρούν τη ρύθμιση.

  Με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται την υφ’ όρον παύση της ποινικής δίωξης. Επομένως, η ποινική υπόθεση τίθεται στο αρχείο και δεν χρειάζεται να εμφανίζονται κάθε τόσο οι οφειλέτες στο Δικαστήριο, για να βεβαιώνεται ότι τηρούν την οφειλή τους. Εάν η ρύθμιση απολεσθεί, η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο και η ποινική δίωξη επανεκκινεί.

  Είναι μία ρύθμιση για το σεβασμό της αξιοπρέπειας των πολιτών, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ελάφρυνση των πινακίων και του αντίστοιχου φόρτου των δικαστηρίων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ