Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Αυγ-2022 07:30

  Chili Piper: Το δρομολόγιο ενός Έλληνα προς τη Silicon Valley

  Αλέξανδρος Πετρίχος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Ήταν πριν περίπου 2 χρόνια όταν ο Αλέξανδρος Πετρίχος ξεκίνησε να εργάζεται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική startup software, την Chili Piper. Αν και η έδρα της εταιρείας είναι στη μακρινή Silicon Valley, ο 27χρονος Έλληνας με σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δε χρειάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να μετακομίσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προκειμένου να δει το αμερικανικό όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Παραμένοντας στην Ελλάδα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η εταιρεία του έχει δώσει τη δυνατότητα να εργάζεται εξ αποστάσεως, αποτελώντας ουσιαστικά την άλλη όψη του σύγχρονου ψηφιακού νομά (digital nomad). Με σημείο εκκίνησης τον τομέα των πωλήσεων, η επαγγελματική  εξέλιξη δεν άργησε να έρθει για τον Αλέξανδρο, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής συνεργασιών τεχνολογίας στην Chili Piper, η οποία έχει να επιδείξει ένα αξιόλογο πελατολόγιο με  ονόματα όπως η facebook και η airbnb. 

  Τα νέα καθήκοντα στην Partnership Leaders

  "Η εταιρεία λειτουργεί με βάση την απομακρυσμένη εργασία, με το μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο, του προσωπικού της να εντοπίζεται στις ΗΠΑ", σημειώνει στο capital.gr ο Αλέξανδρος Πετρίχος, ο οποίος παράλληλα με τα καθήκοντά του στην εταιρεία, ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει και επικεφαλής στην Partnership Leaders για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ). Πρόκειται για μια παγκόσμια ένωση, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής συνεργασιών και οι ομάδες τους, εκπροσωπώντας τις σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας διεθνώς, όπως για παράδειγμα google, amazon, facebook και salesforce αλλά και μικρότερες ταχέως αναπτυσσόμενες startup. "Μέσα από αυτή τη θέση, στόχος μου είναι να βοηθήσω τα μέλη, που προέρχονται από τις συγκεκριμένες περιοχές, να ακουστεί περισσότερο η φωνή τους σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, μέχρι στιγμής, εν μέρει υπό-εκπροσωπούνται σε σχέση με τα αντίστοιχα μέλη από τις ΗΠΑ, όπου παραδοσιακά γίνονται περισσότερα πράγματα στο κομμάτι της τεχνολογίας", επισημαίνει. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Πετρίχος θα αναφέρεται απευθείας στους ιδρυτές της Partnership Leaders, τους Asher Mathew, Chris Samila και Tai Rattigan.

  Το συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα 

  Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην μέχρι στιγμής πορεία του, το οποίο συνδυάζεται με τις αρμοδιότητες που ήδη "τρέχει" στην Chili Piper. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να φύγει από την Ελλάδα. "Με γνώμονα τη δική μου εμπειρία, η απομακρυσμένη εργασία αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε μόνο υπό το πρίσμα του πώς θα προσελκύσουμε Ευρωπαίους και Αμερικανούς ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους Έλληνες που εργάζονται σε καλά αμειβόμενες θέσεις για μεγάλες ξένες εταιρείες, έχοντας σαν βάση την Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για το εργατικό δυναμικό της χώρας", υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος, ο οποίος στο παρελθόν αρνήθηκε προτάσεις να εργαστεί σε εταιρείες, οι οποίες απαιτούσαν τη μόνιμη παραμονή του στο εξωτερικό. "Επί του παρόντος, πολύ δύσκολα θα αποφάσιζα να φύγω από την Ελλάδα", προσθέτει. Να σημειωθεί ότι η Chili Piper, η οποία δημιουργήθηκε πριν περίπου 6 χρόνια από το ζεύγος Nicolas και Alina Vandenberghe, δραστηριοποιείται στον τομέα του software ενώ έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να σηκώσει χρηματοδότηση της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ και η αποτίμησή της ανέρχεται πλέον στο 1 δισ. δολάρια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ