Έρευνα εισαγγελέα Ντογιάκου για διαρροή απόρρητων στοιχείων από νόμιμες παρακολουθήσεις - Στο στόχαστρο κρατικοί υπάλληλοι και ΑΔΑΕ
Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 22:32
Του Παναγιώτη Στάθη
Στη διενέργεια ποινικής προκαταρτικής έρευνας προχωρά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την πιθανή διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, "τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας".
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος την έρευνα θα κάνει ο ίδιος ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου απο εντεταλμένα πρόσωπα είτε της κρατικης Υπηρεσιας Πληροφοριων ή αλλα που ανηκουν στην ανεξαρτητη Αρχη Διασφαλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Η ερευνα
Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του επικεφαλής της εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας αποτέλεσαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.
Σημειώνεται, ότι η προκαταρτική δεν αφορά στην ουσία των καταγγελιών για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά μόνο στη διαρροή των στοιχείων. Η έρευνα θα διενεργηθεί προσωπικά από τον κ. Ντογιάκο λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.