Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουλ-2022 08:43

  Απάντηση των δικηγόρων για την υπόθεση Λιγνάδη: Μην κουρελιάζετε το τεκμήριο αθωότητας

  Απάντηση των δικηγόρων για την υπόθεση Λιγνάδη: Μην κουρελιάζετε το τεκμήριο αθωότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Πυρά των δικηγόρων για τις επιθέσεις κατά των δικαστών με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με ανακοίνωσή του θέτει στη δημόσια συζήτηση το θέμα του "ποινικού λαϊκισμού" αλλά και των προσπαθειών επηρεασμού της Δικαιοσύνης με δηλώσεις προσώπων που έχουν και θεσμικό ρόλο.

  Παράλληλα ζητεί με ξεκάθαρο τρόπο να γίνεται σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη του κάθε κατηγορουμένου.

  Πειθαρχικό

  Ο σύλλογος όμως έχει παρέμβει και πειθαρχικά στην υπόθεση, με αφορμή τις δηλώσεις των δικηγόρων των δυο πλευρών. Έτσι ήδη ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το θέμα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τον Γιάννη Βλάχο.

  Η ανακοίνωση

  Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΔΣΑ, με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις και αντιδράσεις, που εκδηλώνονται μετά τις πρόσφατες ποινικές υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν την ελληνική κοινωνία, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  "• Το ΔΣ του ΔΣΑ θεωρεί εύλογο και αναμενόμενο το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εξέλιξη υποθέσεων με ειδεχθή εγκλήματα και ιδίως όταν αυτά διαπράττονται κατά ανηλίκων καθώς επίσης και την έκφραση γνώμης και κριτικής από τους πολίτες.

  • Κορωνίδα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στο πεδίο του ποινικού δικαίου, αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος θεωρείται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής δικαστικής απόφασης και η βασική αυτή αρχή δεν πρέπει να κάμπτεται από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο.

  • Σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, η Δικαιοσύνη απονέμεται από τα Δικαστήρια, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται έναντι όλων, χωρίς καμία διάκριση. Οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι καταδικαστέα, ιδίως όταν προέρχεται από πρόσωπα με θεσμικό ρόλο.

  • Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως γίνεται υποκειμενικά αντιληπτό, δεν μπορεί να προδικάζει το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης, πέραν της κείμενης νομιμότητας, ούτε δικαιολογείται να υποκινεί φαινόμενα ποινικού λαϊκισμού, όπως, δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει, κατ’ επανάληψη, από τις σχετικές κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

  • Οι δικαστικές αποφάσεις προφανώς και επιδέχονται κριτικής, η οποία όμως δεν μπορεί να καταλήγει σε συλλήβδην απαξίωση της δικαιοδοτικής λειτουργίας.

  • Η διάταξη του άρθρου 497 παρ. 8 ΚΠΔ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα μετά την τελευταία τροποποίησή της με το Ν. 3904/2010, κινείται σε σωστή κατεύθυνση και η εφαρμογή της εναπόκειται αποκλειστικά στην κυριαρχική κρίση του δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι τη δυνατότητα αυτή αποστερήθηκαν τα δικαστήρια για ήσσονος ποινικά αδικήματα μετά την πρόσφατη τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ.

  • Εχέγγυο ασφάλειας της δικαστικής κρίσης αποτελεί ο έλεγχος της υπόθεσης από πλείονες βαθμούς δικαιοδοσίας”.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ