Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουλ-2022 20:26

  H. Μόσιαλος: Ανάγκη δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνθήκης υγείας

  Ηλ. Μόσιαλος: Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες long covid
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για τις σημαντικές εξελίξεις μετά την πανδημία, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, τη συλλογή, επεξεργασία και σωστή χρήση των ιατρικών δεδομένων μίλησαν στο συνέδριο του Economist οι Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Ezat Azem, Γενικός Διευθυντής, Roche Hellas και ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, London School of Economics & Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας, Imperial College London.

  Αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας προς όφελος του πολίτη.

  Η πρόσφατη υγειονομική κρίση έφερε μεγάλες ανατροπές και απαιτούσε καινοτόμες αντιδράσεις με μεγάλη ταχύτητα, ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

  "Έπρεπε", είπε, "να εγγυηθούμε την διαφάνεια μέσω της τεχνολογίας" και να δουλέψουμε με τους πολίτες και εμπλεκόμενους φορείς και ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, "κατορθώσαμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα και να βρεθούν καινοτόμες λύσεις". Έφερε ως παράδειγμα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, αλλά και το πλήρως ψηφιοποιημένο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλατφόρμα gov.gr, όπου σήμερα προσφέρει 1400 υπηρεσίες, ενώ πέρυσι έγιναν 500 εκ. διαλειτουργικές συναλλαγές. Η λέξη κλειδί, όπως είπε, είναι η διαλειτουργικότητα και για να χτίσεις έναν ιατρικό φάκελο πρέπει να έχεις δεδομένα, η επεξεργασία των οποίων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

  Για την δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, μίλησε ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνθήκης υγείας με ενιαία προσέγγιση, ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις η αντίδραση να είναι άμεση. Χρειάζεται, είπε, μια παγκόσμια συμφωνία εμβολιασμού για πανδημίες με διασφάλιση της ισότητας διανομής των εμβολίων. Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για ριζοσπαστικές αλλαγές, προσωποποιημένη ιατρική και ένα σύστημα που θα βασίζεται σε ασφαλές, υγιές περιβάλλον με καλύτερη χρήση των μεγάλων δεδομένων και κλινικών αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών. Πρέπει να δούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω ψηφιοποίησης και σε ποιους τομείς άμεσα μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα εργαλεία, είπε ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να προσδιορίσουμε τους στόχους μας και μετά έρχονται τα εργαλεία.

  Στα μεγάλα δεδομένα, στην επεξεργασία τους και την σωστή τους χρήση προς όφελος του ασθενή αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Ezat Azem.

  Μίλησε για εξατομικευμένη φροντίδα και γνώση, τονίζοντας ότι μέσω των δεδομένων μπορείς να βοηθήσεις τον ασθενή τόσο στην διάγνωση όσο και στην θεραπεία. Επιπρόσθετα το σύστημα υγείας θα μπορεί να γνωρίζει π.χ. ποιοι ασθενείς θα επωφεληθούν από μια συγκεκριμένη θεραπεία και ποιο το κόστος αυτής. Σε βάθος χρόνου με την εφαρμογή κατάλληλων πρωτοκόλλων και αλγορίθμων θεραπείας τα οφέλη για το σύστημα θα είναι σημαντικά, είπε. Με την χρήση δεδομένων ανέφερε αποκτούμε και την ικανότητα να φέρνουμε τα φάρμακα στους ασθενείς και η Roche επενδύει στην θεραπεία ασθενών κατ οίκον. Μάλιστα σημείωσε ότι βλέπει θετική διάθεση από την πολιτεία για την προώθηση του μέτρου.

  Ωστόσο όπως επισήμανε η πρόσβαση σε βάσεις ιατρικών δεδομένων δεν έχει προσχωρήσει αρκετά και πρέπει να επιλυθούν, αρχικά ζητήματα συλλογής δεδομένων και μετά αυτά να μοιραστούν με τρόπο διαφανή. "Κυβέρνηση, επιχειρήσεις ασθενείς πρέπει να συνεργαστούν καθώς μόνος του δεν μπορεί κανείς να τα καταφέρει", κατέληξε ο κ. Ezat Azem.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ