Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουν-2022 07:39

  Κορονοϊός: Αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλειών, πάνω και ο δείκτης μετάδοσης

  rapid test
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Για ακόμη μια ημέρα ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με Covid κινήθηκε ανοδικά, όπως και ο δείκτης μεταδοτικότητας. Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν αναμένεται αποκλιμάκωση του έκτου κύματος της πανδημίας μέσα στον Ιούλιο.  Ενδεχομένως να δούμε και 30.000 κρούσματα τη μέρα. 

  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορονοϊού που καταγράφηκαν ήταν 16.115, με τον αριθμό πιθανών νέων επαναλοιμώξεων να ανέρχεται στις 3.023.

  To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.35. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 260 (ημερήσια μεταβολή +12,55%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς. 

  Στις διασωληνώσεις, έναν από τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95, εκ των οποίων 41 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

  Θα συνεχιστεί ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων

  Όπως έχει αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%.Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. 

  "Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)" σημείωνε σε ανάρτησή του.

  Εμβόλια επόμενης γενιάς

  Την ίδια ώρα η BioNTech, συνεργάτης της Pfizer στα εμβόλια κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους να διενεργούν σε ανθρώπους τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς που προστατεύουν από μια μεγάλη ποικιλία κορονοϊών.

  Οι δύο εταιρείες συζητούν αυτήν τη στιγμή με τις ρυθμιστικές αρχές βελτιωμένες εκδόσεις του υπάρχοντος εμβολίου τους για καλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

  Η επίμονη μετάλλαξη του ιού σε νέες παραλλαγές που διαφεύγουν πιο εύκολα της προστασίας των εμβολίων, καθώς και η εξασθένιση της ανθρώπινης ανοσολογικής μνήμης, συνέτειναν στην επείγουσα ανάγκη για την αναζήτηση από εταιρείες, κυβερνήσεις και φορείς υγείας πιο αξιόπιστων εργαλείων προστασίας.

  Η πειραματική τους εργασία σε εμβόλια που ξεπερνούν την τρέχουσα προσέγγιση περιλαμβάνει ενισχυτικά εμβόλια Τ-κυττάρων, σχεδιασμένα να προστατεύουν κυρίως από σοβαρές ασθένειες εάν ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος, και εμβόλια κατά κάθε είδους κορονοϊού που προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των ιών και των παραλλαγών τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ