Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 13:43

  Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα των παρόχων για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

  O Άρειος Πάγος αποφασίζει για πολιτική δίκη σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.07

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Aπέρριψε την πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή δίκης μια και έξω για τις δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια εναντίον του μέτρου, η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου.

  Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων να υπάρξει πιλοτική δίκη για το ζήτημα που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια, συντασσόμενη με τις θέσεις των προσφευγόντων αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που δια του Δημ. Βερβεσού παρενέβησαν υπέρ τους.

  Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

  Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα εισαχθεί κανονικά προς συζήτηση η συλλογική αγωγή στις 6 Ιουλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και έχει μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει το δικαστήριο εκείνη την ημέρα, για τη επέκταση ή όχι της προσωρινής διαταγής που ήδη ισχύει για απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ. Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα παραταθεί η ισχύς της.

  Σκεπτικό

  Το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται ουσιαστικά σε δυο παραδοχές των δικαστών:

  Α) ότι η συλλογική αγωγή (κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου) "παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχύει έναντι πάντων με συνέπεια με την έκδοσή της (απόφασης) να εξαλείφεται ο κίνδυνος δημιουργίας σωρείας δικών σχετικά με το επιλυθέν μέσω αυτής ζήτημα, η δε εκδίκαση των εκκρεμμουσών για το ίδιο ζήτημα ατομικών δικών καθίσταται περιττή, βαίνουσα έτσι παραλλήλως προς το θεσμό της πολιτικής δίκης του άρθρου 20Α του ΚπολΔ που επίσης αποβλέπει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης”.

  Β) ότι ζητήματα που τίθενται για την νομιμότητα της ρήτρας από άποψη δικαίου προστασία καταναλωτή έχουν ήδη νομολογικά κριθεί τόσο σε επίπεδο εσωτερικού όσο και ενωσιακού δικαίου και συνεπώς αφενός άπτονται της ουσίας, αφετέρου δεν συνιστούν επίλυση νέου δυσχερούς ερμηνευτικού νομικού ζητήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ