Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουν-2022 10:54

  Ξεκίνησαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Πειραιά- Λεμεσού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Μετά από 21 χρόνια, χθες έφτασαν οι πρώτοι επιβάτες από την Λεμεσό στο λιμάνι του Πειραιά, στο παρθενικό ταξίδι του πλοίου "Daleela”. Στην πύλη Ε-12 πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα η τελετή άφιξης του πλοίου, παρουσία των τεσσάρων υφυπουργών Ναυτιλίας  και Τουρισμού Ελλάδας και Κύπρου, των Δημάρχων Λεμεσού και Πειραιά , ενώ λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής του προς την Λεμεσό. 

  Στην ομιλία του ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος ανέφερε πως "η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου είναι γεγονός. Το νέο εγχείρημα θα πρέπει να στηριχθεί και να αποτελέσει στόχο για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλους τομείς της ναυτιλίας" . "Η ακτοπλοϊκή σύνδεση γίνεται πραγματικότητα. Και αυτή η σχέση μεταξύ των δύο χωρών, που είναι άλλωστε τόσο στενή, είμαστε αδέρφια, γίνεται σήμερα ακόμα πιο ισχυρή" τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη που υποδέχτηκε το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.

  Το  ταξίδι του "Daleela", με σημαία Κύπρου, της εταιρείας Scandro Holding Ltd, διήρκεσε 30 ώρες από τη Λεμεσό και κατέπλευσε στον Πειραιά με 155 επιβάτες, 38 οχήματα και 7 δίκυκλα. Η γραμμή είναι επιδοτούμενη με 5,475 εκατ. ευρώ ετησίως, με τριετή σύμβαση και με πιθανή παράταση για άλλα τρία χρόνια. Συνολικά, το "Daleela" θα πραγματοποιήσει 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής, καθώς η γραμμή είναι εποχική. Τέσσερα δρομολόγια μετ’ επιστροφής θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, οκτώ τον Ιούλιο, επτά τον Αύγουστο και τρία τον Σεπτέμβριο. Το τελευταίο δρομολόγιο του πλοίου για φέτος θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου.

  Το επόμενο βήμα είναι η εποχική σύνδεση να μετατραπεί σε μόνιμη. 

  "Νιώθω ικανοποίηση, συγκίνηση που ολοκληρώθηκε αυτό το πρώτο ιστορικό ταξίδι μετά από 21 χρονια. Όπως είπε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στις δύο χώρες δια θαλάσσης επανασύσταται με αυτό το ταξίδι και να καλέσω τόσο τους Κύπριους όσο και τους Ελλαδίτες να το αγκαλιάσουν για να καταστεί βιώσιμο και να το απολαμβάνουμε για πάντα" δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδης.

  "Οι δύο χώρες αγκαλιάζουμε το εγχείρημα με σκοπό την διατήρησή της σύνδεσης και τα επόμενα χρόνια” είπε και ανέφερε ότι "πέραν της ακτοπλοΐας, Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται φέτος πιο στενά και στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ ήδη δρομολογούνται κοινές δράσεις με τον αρμόδιο υφυπουργο Τουρισμού, Σάββα Περδίο, στο πεδίο των ειδικών μορφών Τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος από την ανάκαμψη του τουρισμού".

  Το "Daleela" έχει ναυπηγηθεί το 1991, ενώ η χωρητικότητά του είναι 24.112 gross tonnage και το τρέχον βύθισμά του στα 8,5 μέτρα. Το ολικό μήκος του είναι 185,5 μέτρα και το πλάτος του 26,8 μέτρα. Έχει χωρητικότητα 400 επιβατών, ενώ διαθέτει 38 καμπίνες πρώτης κλάσης για 110 επιβάτες και άλλες 68 καμπίνες δεύτερης κλάσης για 180 επιβάτες. Επίσης, διαθέτει 110 θέσεις αεροπορικού τύπου. Το δρομολόγιο που θα εκτελεί το πλοίο θα διαρκεί περίπου 30 ώρες, ενώ η εταιρεία έχει φροντίσει να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής.

  Όπως ανέφεραν οι πρώτοι επιβάτες που ταξίδεψαν με το πλοίο, ότι οι ανέσεις του πλοίου ήταν αρκετές ώστε οι ώρες του ταξιδιού να περάσουν ευχάριστα, ενώ εκτίμησαν ότι το κόστος των εισιτηρίων είναι μικρό. "Πριν πληρώναμε 1.200 ευρώ για να έρθουμε μόνο με το καράβι, χώρια το αεροπλάνο. Τώρα με 360 ευρώ ήρθαμε δύο άτομα και το αυτοκίνητο", είπαν χαρακτηριστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ