Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουν-2022 08:10

  Γιώργος Τράγκας: Δύο εισαγγελείς "ξεσκονίζουν" την "ελληνική" περιουσία του

  Γιώργος Τράγκας: Δύο εισαγγελείς "ξεσκονίζουν" την "ελληνική" περιουσία του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι της οικονομικής εισαγγελίας για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, καθώς απλώνεται ένα παγκόσμιο πλέγμα ερευνών για να εντοπίσει και δεσμεύσει ακίνητα του δημοσιογράφου στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα δύο εισαγγελείς μαζί με το επιστημονικό προσωπικό ξεψαχνίζουν τους φακέλους.

  Οι αρχές ζητούν τα πόθεν έσχες του δημοσιογράφου για να διαπιστώσουν αφενός το περιεχόμενο και αφετέρου αν ήταν υπόχρεος υποβολής και μέχρι πότε, ενώ παράλληλα ερευνούν, μέσω των φορολογικών δηλώσεων που στην 20ετία αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια, δηλωθέντα εισοδήματα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει φοροδιαφυγή.

  Ήδη ετοιμάζονται αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό για να εντοπιστεί και δεσμευθεί η σημαντική ακίνητη περιουσία του εκδότη στο εξωτερικό. Επιπλέον αναζητούν μέσω στοιχείων που θα το αποδεικνύουν, αν ήταν πράγματι φορολογικός κάτοικος Μονακό από το 2016.

  Ο Θ. Μαντάς για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα

  Ο δικηγόρος της χήρας του Γιώργου Τράγκα, Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε ότι η φορολογική αρχή έχει υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν ήταν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, εφόσον το αμφισβητεί.

  "Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιδίωξη της εντολέως μου για να αποφύγει τον φορολογικό έλεγχο στην Ελλάδα, αν η φορολογική αρχή εναντιώνεται στην θέση του ότι είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού… Η νομοθεσία με συγκεκριμένο τρόπο προσδιορίζει πώς ένας πολίτης μπορεί να αναγνωριστεί ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού", δήλωσε ο δικηγόρος.

  Πόσο αξίζει η περιουσία του Γιώργου Τράγκα

  Τα ποσά που έχουν δημοσιοποιηθεί ως περιουσία του Γιώργου Τράγκα, αναφέρονται σε συνολική αξία άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητα με αντικειμενική αξία 23 εκατομμυρίων αλλά πενταπλάσια εμπορική, καθώς και σε θυρίδες με άγνωστο περιεχόμενο, ακόμα και ράβδοι χρυσού.

  Σύμφωνα με τον κ. Μαντά τα ποσά αυτά είναι δυσθεώρητα αλλά η θέση της Μαρίας Καρρά είναι άλλη. "Τα ποσά είναι κατά πολύ υποδεέστερα στην την πραγματικότητα, είναι η θέση της Μ. Καρρά. Επίσης είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με τα πόθεν έσχες", πρόσθεσε ο δικηγόρος.

  Το "φρένο” του ΣΔΟΕ

  Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι 19 χρόνια πριν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν διαπιστώσει πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα. Το γιατί πάγωσαν οι έλεγχοι είναι μια, κατά κοινή ομολογία, εύλογη απορία που διατύπωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ εκείνη την περίοδο.

  "Το 2003 από το ΣΔΟΕ έγινε έλεγχος στις επιχειρήσεις του κ. Τράγκα. Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις ΦΠΑ και ΦΜΥ, οι οποίες μαζί με τις υπερημερίες έφθασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

  Επίσης είχαμε διαπιστώσει αγορά, μέσω offshore εταιρείας, βίλας στην Βόρεια Κέρκυρα, η οποία απεδείχθη ότι ήταν ιδιοκτησίας του κ. Τράγκα. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ελέγχους "Πόθεν έσχες" και απόκρυψης εισοδήματος, οι οποίοι με τις εκλογές του 2004 και μετά την αποχώρηση μου, δεν προχώρησαν.

  Εκφράζω την απορία μου, ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα και όχι μετά θάνατον", είπε ο Δημήτριος Μπαντζελής, πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. Σημειώνεται επίσης ότι η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει ήδη δεσμεύσει ήδη την προσωπική περιουσία της κ. Καρρά, καθώς και δυο ακόμα συνεργατών του δημοσιογράφου.

  Προσφυγή

  Ο συνήγορος της χήρας του Γιώργου Τράγκα, Μαρίας Καρρά, πάντως είπε πως ετοιμάζεται "προσφυγή κατά της δέσμευσης περιουσίας της Μαρίας Καρρά, καθώς επιτέλους μας παραδόθηκε η διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, με βάση την οποία έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά στοιχεία της. Με δικόγραφο, θα απαντάμε με αποδείξεις και θα προσβάλλουμε την απόφαση για την δέσμευση της περιουσίας".

  "Το ποσόν για το οποίο η κ. Καρρά ελέγχεται και έχει ήδη δεσμευμένη την περιουσία της, υπολείπεται κατά πολύ… αυτό το ύψος των περιουσιακών στοιχείων είναι κατά πολύ υποδεέστερο και από το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, πόσο μάλλον από το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ που ακούγεται.

  Το σύνολο της περιουσίας είναι σαφώς μικρότερο από το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζεται στα ρεπορτάζ ως το ύψος της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα", σημείωσε ο ποινικολόγος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ