Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουν-2022 19:09

  ΣτΕ: Προχωράει η δομή στη Λέρο, "κόβεται" στα Λουτρά Θερμοπυλών, αναβάλλεται για Μαλακάσα

  ΣτΕ: Προχωράει η δομή στη Λέρο, "κόβεται" στα Λουτρά Θερμοπυλών, αναβάλλεται για Μαλακάσα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μια σειρά αποφάσεών της, επέτρεψε την κατασκευή δομής προσωρινής διαμονής παρανόμως εισερχομένων προσώπων στην Λέρο, αντίθετα ακύρωσε την κατασκευή δομής στην Λαμία και ανέβαλε την οριστική κρίση της για τη δομή στη Μαλακάσα του Ωρωπού.

  Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε (απόφαση 1286/2022) αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης χωροθέτησης και κατασκευής δομής στη θέση "Όρμος Λακκί" της νήσου Λέρου, χωρητικότητας 1.940 φιλοξενουμένων πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών.

  Στην απόφαση αυτή οι δικαστές αναφέρουν ότι "το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την ίδρυση Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και δομών σε ακριτικά νησιά, όπου ανακύπτει, εκ των πραγμάτων, ανάγκη πρόβλεψης χώρων όπου θα διεξαχθούν οι αναγκαίες διαδικασίες (ενημέρωσης, καταγραφής και ιατρικού ελέγχου, ταυτοποίησης, παραπομπής σε διαδικασία υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας κοκ και χώρων προσωρινής διαμονής των αλλοδαπών, κατόπιν στάθμισης των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που συνάπτονται με την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης των νησιών".

  Ακόμη, με την απόφαση 1285/2022 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης χωροθέτησης και κατασκευής δομής στη θέση "Λουτρά Θερμοπυλών" του Δήμου Λαμιέων, για την υποδοχή και προσωρινή διαμονή παρανόμως εισερχομένων προσώπων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει στην εν λόγω απόφασή της, ότι εφόσον για την εγκατάσταση της επίδικης νέας δομής απαιτείται η εκτέλεση επεμβάσεων στο έδαφος και στο περιβάλλον γενικά (εκσκαφές, διάνοιξη οδών, δημιουργία πρόσθετης υποδομής για σύνδεση με δίκτυα), το έργο δεν απαλλάσσεται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

  Έτσι, κρίθηκε ότι είναι ακυρωτέα η άδεια χωροθέτησης και κατασκευής της δομής στη θέση "Λουτρά Θερμοπυλών", η οποία εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και παράλληλα έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης των προσφευγόντων.

  Ακόμη, με την απόφαση 1287-8/2022 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναβλήθηκε η οριστική κρίση των δικαστών για την εγκατάσταση δομής στη Μαλακάσα του Δήμου Ωρωπού, σε τμήμα του στρατοπέδου Γερακίνη, για την υποδοχή και προσωρινή διαμονή 1.500 παρανόμως εισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών.

  Οι δικαστές ανέβαλαν την οριστική κρίση τους, καθώς ναι μεν μη νομίμως δεν είχε προηγηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της δομής, αλλά επειδή ήδη φιλοξενεί 935 αλλοδαπούς, κρίθηκε ότι πρέπει να χορηγηθεί προθεσμία 6 μηνών, προκειμένου να τηρήσει η Πολιτεία την οφειλόμενη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της δομής στη Μαλακάσα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ