Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 18:32

  Στόχος του νέου πρέσβη των ΗΠΑ η ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

  Στόχος του νέου πρέσβη των ΗΠΑ η ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ σε οικονομικό - επιχειρηματικό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα για τον νέο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του επίσημα στις αρχές του μήνα. 

  Στην πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους και με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τσούνης υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, αναφέρθηκε στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, μίλησε για τα επίπεδα συνεργασίας των δυο χωρών, για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, για τις επενδύσεις, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο "πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχει η Ελλάδα, τον πνευματικό πλούτο". 

  Απένειμε εύσημα στην Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ήταν δύσκολο για τη χώρα μας δεδομένων των ιστορικών δεσμών με τη Ρωσία. 

  Απέφυγε  επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν την Τουρκία, επικαλούμενος τη μη αρμοδιότητα του πέραν των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, "δείχνοντας” πάντως ξεκάθαρα στον δρόμο του διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες, όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τουρκικές υπερπτήσεις. "Η σωφροσύνη υπαγορεύει οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ να λύνονται μέσω του διαλόγου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρέσβης.

  Βρισκόμαστε σε ιστορική καμπή: Δημοκρατία Vs αυταρχική εξουσία

  Ειδικότερα, αποτιμώντας την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επεσήμανε το γεγονός ότι καταχειροκροτήθηκε πολλές φορές στην ομιλία του στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας ότι η διμερής σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως "Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος κι έτσι τη βλέπουν αναντίρρητα οι ΗΠΑ". 

  Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τον πρωτοπόρο ρόλο της Ελλάδας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας είπε: "είναι εύκολο να κάνει κανείς πράγματα που δεν έχουν συνέπειες για τον ίδιο, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχουν οι ιστορικοί δεσμοί με τη Ρωσία, το γεγονός ότι η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής ενεργειακών πόρων, καθώς και το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν ξεχνούν εύκολα τέτοιες κινήσεις. Κι όμως, η Ελλάδα το έκανε για λόγους αρχών - και μάλιστα πριν ακόμη οι Ρώσοι αρχίσουν να βομβαρδίζουν παιδικά νοσοκομεία".

  Κι εκτίμησε πως "βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή όπου έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στη δημοκρατία και την αυταρχική εξουσία, μεταξύ μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων βασισμένης σε αρχές και στο διεθνές δίκαιο, όπως ζήσαμε τις τελευταίες 1 με 2 γενιές και ενός κόσμου στον οποίο κάποιος μπορεί να εισβάλει απρόκλητα σε μια γειτονική του χώρα. Όλοι θα κληθούν να πάρουν θέση".

  Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν επί αμερικανικού εδάφους ο κ. Τσούνης ανέφερε πως υπήρξαν συζητήσεις για τη συνεργασία στο πεδίο της Ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, για τη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA), ενώ μεγάλο τμήμα της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και ο Άμος Χόχστιν, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για την Ενεργειακή Ασφάλεια, κινήθηκε γύρω από τον τομέα της Ενέργειας. 

  Ερωτηθείς για τον East Med σημείωσε πως Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι ανεξάρτητες χώρες και έχουν δικαίωμα να συνεργάζονται σε οποιοδήποτε πρότζεκτ επιθυμούν, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπαγορεύσουν ή να εμποδίσουν οποιαδήποτε κίνηση. 

  Ο Αμερικανός Πρέσβης εκτίμησε πως ο απεγκλωβισμός από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι εύκολος, σε αντίθεση με τον απεγκλωβισμό από το πετρέλαιο, ο οποίος μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα, τονίζοντας την ίδια στιγμή πως η Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας πόλος για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια. Κι όπως είπε η Ελλάδα πραγματοποιεί επενδύσεις στο ηλεκτρικό της δίκτυο, καθώς οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι κομβικό ζήτημα για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. 

  Υπερπτήσεις, Αλεξανδρούπολη - Εξελίξεις σε αμυντική βιομηχανία

  Σε ερώτηση για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στην Αλεξανδρούπολη, αν και παραδέχθηκε ότι το γεγονός τράβηξε τα βλέμματα όλων, είπε ότι η σωφροσύνη υπαγορεύει οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ να λύνονται μέσω του διαλόγου. 

  Για την Αλεξανδρούπολη πάντως επανέλαβε πως αποτελεί κόμβο τόσο για τη συνεργασία των δυο χωρών στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και στον αμυντικό τομέα. 

  "Δεν προέρχομαι από τον διπλωματικό χώρο, αλλά από τον επιχειρηματικό"

  Αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντα είπε ότι ο λόγος ο πρόεδρος Μπάιντεν τού ζήτησε να αναλάβει τη θέση του Πρέσβη είναι ότι, δεδομένου πως η γεωπολιτική σχέση των δύο πλευρών είναι τόσο ισχυρή, είναι η ώρα να εμβαθυνθεί και στο οικονομικό - επιχειρηματικό πεδίο κάτι που ο κ. Τσούνης φαίνεται να γνωρίζει καλά δεδομένου -όπως είπε και ο ίδιος- δεν προέρχεται από τον διπλωματικό χώρο, αλλά από τον επιχειρηματικό. 

  Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε πως η Ελλάδα έχει το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο: πνευματικό πλούτο, ο οποίος όμως δεν βρίσκει πάντα ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο να μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας την εγκατέλειψε στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, είπε ο κ. Τσούνης, συμπληρώνοντας πως η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητα να αναπτύξει εξαιρετική δυναμική και ήδη κινείται προς τα εκεί. 

  Ερωτηθείς για αμερικανικές επενδύσεις που έχουν ως στόχο την Ελλάδα ο Αμερικανός Πρέσβης είπε πως η χώρα έχει ένα εξαιρετικό και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, μένει να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που να δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα και να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανθίσουν. 

  Σχετικά με τους τομείς για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον είναι ο τομέας της Ενέργειας, του Τουρισμού, ενώ τόνισε πως υπάρχει πεδίο συνεργασίας και στον Αμυντικό τομέα μεταξύ των βιομηχανιών των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά "μπορεί μέσα στους επόμενους μήνες να δείτε εξελίξεις". 

  Ειδικά για τον  τομέα του τουρισμού, ο κ. Τσούνης μίλησε εμφατικώς για τις εννέα απευθείας ημερήσιες πτήσεις με τις ΗΠΑ (63 την εβδομάδα), οι οποίες αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Τέλος, αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχουν υλοποιήσει Deloitte, Microsoft και  Pfizer σημειώνοντας πως είναι "μόνον η κορυφή του παγόβουνου". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ