Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 07:34

  Ρήτρα αναπροσαρμογής: Δύο εντολές μη διακοπής ρεύματος σε επιχειρήσεις που δεν είχαν να πληρώσουν

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ καθώς και η πρώτη συλλογική αγωγή 1.700 πολιτών – που μπορεί και να αυξηθούν – από το ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αγωγής, που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη η ρήτρα θα κάνουν κάνει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εκ μέρους της οποίας συντάχθηκε γνωμοδότηση απόμ τον καθηγητή Γεώργιο Β. Μεντή, που χαρακτηρίζει παράνομο τον τρόπο επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος .

  Αποφάσεις

  Παράλληλα δυο προσωρινές διαταγές εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών με τις οποίες απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε ξενοδοχεία που δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις που αφορούν επιχειρήσεις, καθώς μέχρι τώρα ειχαν εκδοθεί αποφάσεις για φυσικά πρόσωπα.

  Οι προσωρινές διατάξεις εκδόθηκαν στις 11 και 13 Μαΐου 2022 από το Πρωτοδικείο Αθηνών και με αυτές απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων, όταν δεν καταβάλλεται από τον πελάτη ειδικά το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

  Μεσαίες

  Δύο μεσαίας δυναμικότητας ξενοδοχειακές μονάδες σε προάστιο της Αθήνας προσέφυγαν κατά μεγάλου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος είχε ενημερώσει τον Οκτώβριο 2021 για την ενσωμάτωση στην σύμβαση προμήθειας της νέας ρήτρας αναπροσαρμογής. Με την ρήτρα αυτήν, ο προμηθευτής είχε τρέψει την χρέωσή του σε κυμαινόμενη, συνδεόμενη με την Τιμή Εκκαθάριση της Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία οδήγησε σε τριπλασιασμό των χρεώσεων ενέργειας.

  Τα ξενοδοχεία προσέφυγαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αμφισβητώντας, με δύο διαφορετικές αγωγές τους, το κύρος της ρήτρας αναπροσαρμογής και ζητώντας την παράλειψη εφαρμογής της από τους λογαριασμούς χρέωσής του στο μέλλον. Ειδικότερα, ισχυρίστηκαν ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία μεταξύ των μερών για την ενσωμάτωση μιας τέτοιας ρήτρας και ότι η μονομερής επιβολή της εις βάρος τους συνιστά αντισυμβατική, παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του προμηθευτή, ο οποίος εκμεταλλεύεται την διαπραγματευτική και οικονομική ισχύ του στην επιβολή τέτοιου είδους αδιαφανών όρων.

  -Με την πρώτη προσωρινή διάταξη που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών (11 Μαΐου 2022), το Δικαστήριο απαγόρευσε στον προμηθευτή την διακοπή της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου, εφ’ όσον ο πελάτης προβαίνει σε τακτικές μηνιαίες καταβολές συγκεκριμένου ποσού χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την συζήτηση της σχετικής αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων.

  -Με την δεύτερη προσωρινή διάταξη, που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου 2022, το Δικαστήριο διέταξε, επίσης, την απαγόρευση της διακοπής της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου έως την συζήτηση της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων του, χωρίς να επιβάλει ταυτόχρονα υποχρέωση στην εταιρία να καταβάλει κάποιο ποσό στον προμηθευτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ως άνω προσωρινές διαταγές εξέδωσαν διαφορετικοί δικαστές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ