Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Μαϊ-2022 10:56

  Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου - (upd)

  Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου - (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10/05/2022 - 17:26

  Την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης.

  Εκ παραδρομή το Capital μετέδωσε αρχικά ότι η έκθεση παρουσιάζει κατάταξη των χωρών της Ευρώπης ως προς την ελευθερία του Τύπου. 

  Αντίθετα, ο πίνακας που αναφέρθηκε ως κατάταξη απεικονίζει όπως αναφέρει το επίπεδο των κινδύνων ανά χώρα στον "αλφαβητισμό" πληροφορίας και ΜΜΕ, δηλαδή την ικανότητα πρόσβασης, αξιολόγησης και ανάλυσης μηνυμάτων σε πολυμέσα.

  Μεταξύ άλλων, η εν λόγω ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του συγγραφέα, του σκοπού και της άποψής του, τον εντοπισμό της προπαγάνδας, της λογοκρισίας και της μεροληψίας σε ειδήσεις και δημόσιες υποθέσεις.

  Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα βρίσκεται στο  μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών και προηγείται έναντι αρκετών χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Λετονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Τουρκία.

  Ο πίνακας:

  Το αρχικό δημοσίευμα

  Την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην αναλυτική έκθεση παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα και να προκύψει η κατάταξη των χωρών.

  Τα αποτελέσματα της έκθεσης έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχη έκθεση που συντάχθηκε από τους "Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα".

  Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο επίπεδο όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη (κεντρική φωτογραφία).

  Πάνω από τη χώρα μας βρίσκονται Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα είναι Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία και Βέλγιο. 

  Αντίθετα, σε χαμηλό επίπεδο ελευθερίας του Τύπου βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Λετονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Τουρκία.

  Στην έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, λαμβάνονται υπόψη οι εγγυήσεις που δίνουν οι νόμοι κάθε χώρας στην ελευθερία έκφρασης, η ασφάλεια των δημοσιογράφων και όσων έχουν δημόσιο λόγο, η ανεξαρτησία και η πολυφωνία του Τύπου όπως και η αξιοπιστία των μέσων και η εμπιστοσύνη στην πληροφορία που παρέχουν.

  Στην αντίστοιχη έκθεση της ΜΚΟ "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα", η Ελλάδα τοποθετούταν στην τελευταία θέση ανάμεσα στους "27", ενώ σε αυτή γινόταν αναφορά και στη "Βόρεια Κύπρο", το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα, η οποία μάλιστα παρουσιαζόταν σε υψηλόυερη από τη χώρα μας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ