Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Απρ-2022 07:43

  Σε επιφυλακή για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας

  Σε επιφυλακή για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές μετά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια των κρουσμάτων, καθώς δεν εντοπίστηκαν οι συνήθεις ιοί που προκαλούν την ασθένεια.

  Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα και προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη. Οι τοξικολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μια λοιμώδης αιτιολογία θεωρείται πιο πιθανή, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας και των κλινικών χαρακτηριστικών των περιπτώσεων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

  Πιθανόν τα περιστατικά να συνδέονται με κάποιον αδενοϊό, όμως δεν αποκλείεται να εμπλέκεται και ο Covid και τα περιστατικά να συνδέονται με long Covid.

  Σημειώνεται πως περιστατικά οξείας ηπατίτιδας έχουν αναφερθεί σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, μετά από μια μυστηριώδη αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής ηπατικής νόσου σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνούν 74 περιπτώσεις ηπατίτιδας - μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος - σε παιδιά από τον Ιανουάριο.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση να είναι σε επιφυλακή και τους ζήτησαν να αναφέρουν τυχόν κρούσματα άγνωστης προέλευσης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσε επίσης  την Τετάρτη ότι έχουν αναφερθεί επιπλέον κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

  Τα συμπτώματα είναι ίκτερος, αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων, κνησμός στο σώμα, πυρετός, ναυτία και πόνος στην κοιλιακή χώρα.

  "Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με Covid, δηλαδή δεν έχουμε περιστατικά ατόμων που έχουν περάσει Covid. Είμαστε σε μία αυξημένη επιφυλακή διότι χρειάστηκε σε ηλικίες 3- 5 ετών στις ΗΠΑ να γίνουν και μεταμοσχεύσεις, βέβαια σε πολύ λίγες περιπτώσεις, νομίζω σε τρεις. Επομένως καταλαβαίνετε ότι αν υπάρξει έξαρση και στη χώρα μας σε αυτές τις ηλικίες, θα είναι κάτι ανησυχητικό" ανέφερε σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

  Την Κυριακή εξάλλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ. "Αυτή τη στιγμή  δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιο κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε αν και εφόσον έχουμε μία τέτοια εξέλιξη να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ταχύτατα" τόνισε.

  Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

  Στις 18 Απριλίου ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως έχουν ενημερωθεί σχετικά οι υγειονομικές περιφέρειες και ενημέρωνε πως στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό. 
   
  "Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε  επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.
   
  Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
   
  Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς,  υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες" σημειωνόταν στην ανακοίνωση.
   
  "Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά" συμπλήρωνε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ