Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Απρ-2022 10:30

  Αντώνης Συκάρης: Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας και ορειβάτης που έχασε τη ζωή του στo "Bουνό των Ελλήνων"

  Αντώνης Συκάρης: Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας και ορειβάτης που έχασε τη ζωή του στo "Bουνό των Ελλήνων"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.27

  Με τον Αντώνη Συκάρη, είχαμε γνωριστεί κάποια στιγμή σε ένα δημοσιογραφικό γραφείο. Είχε έρθει για να κάνουμε μία συνέντευξη μετά την επιτυχημένη κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ. Τότε τον είχα ρωτήσει χαρακτηριστικά, εάν η κύρια αιτία θανάτου για τους  περισσότερους ορειβάτες, είναι η έλλειψη οξυγόνου. Η απάντησή του ήταν αυτή που σας μεταφέρω αυτολεξεί: "Είναι η βασικότερη αιτία θανάτου ενός ορειβάτη σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ η αμέσως επόμενη είναι η έκθεση σε μεγάλο υψόμετρο και στο ψύχος υπό θερμοκρασίες που φτάνουν τους -40, -50 ή και -60 βαθμούς Κελσίου”. 
   
  Σήμερα ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης, δεν είναι πλέον στη ζωή. Μέσα από την ορειβατικού περιεχομένου σελίδα που διατηρούσε στο facebook, έγινε πριν από λίγες ώρες γνωστό το συμβάν με τις εξής προτάσεις: "Δυστυχώς συνέβη ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου".

  "Στο μυαλό μας κυριαρχούσε η πολύ μεγάλη επιθυμία να υλοποιήσουμε το όνειρό μας”

  Στην ίδια συνέντευξη τον είχα ρωτήσει: 

  "Πόσο συχνά νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε άλλο;”. 

  Κι εκείνος είχε απαντήσει: "Πολλές. Παρόλ’ αυτά στο μυαλό και στην ψυχή μας κυριαρχούσε η πολύ μεγάλη μας επιθυμία να υλοποιήσουμε το όνειρό μας”. 

  Η χαρακτηριστική φράση της αποστολής με αφορμή, τότε, την ανάβαση στο Έβερεστ, ήταν: "μην εγκαταλείπες ποτέ τα όνειρά σου, κάποια στιγμή μπορεί να πραγματοποιηθούν”. 

  Από τη στιγμή της συνέντευξης πέρασαν μερικά χρόνια. Πέντε για την ακρίβεια. Έκτοτε είχαμε επικοινωνία σχεδόν πριν από κάθε αποστολή που ετοίμαζε. Μου έστελνε τα νέα του, με ενημέρωνε για την επόμενη κορυφή που ξεκινούσε να κατακτήσει. To τελευταίο email που ανταλλάξαμε ήταν στις 21 Μαρτίου. Η έκτη ελληνική αποστολή στο βουνό Νταουλαγκίρι (σ.σ. Λευκό Βουνό) με υψόμετρο 8.167 επρόκειτο να ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου. Αφετηρία ήταν η Ελλάδα και προορισμός το Κατμαντού η πρωτεύουσα του Νεπάλ. 

  "To βουνό των Ελλήνων”

  Η συγκεκριμένη κορυφή είναι η 8η ψηλότερη στον κόσμο και έχει ονομαστεί από τους Έλληνες ορειβάτες ως το "βουνό των Ελλήνων”, διότι μέχρι να ξεκινήσει ο Αντώνης την αποστολή του για εκεί, είχαν γίνει πέντε αποτυχημένες προσπάθειες από ελληνικής πλευράς. Μάλιστα, στο ίδιο βουνό είχαν χάσει τη ζωή τους το 1998 οι ορειβάτες, Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς. 

  Ο Συκάρης σε περίπτωση που τα κατάφερνε, θα είχε στο ενεργητικό του το λεγόμενο Grand Slam, με την ανάβαση και στις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων. Είχαν προηγηθεί το Everest των 8.848 μέτρων, το Kanchenjunga των 8.586, το Loche των 8.516, το Manaslu των 8.163 και η Annapurna των 8.091. 

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα

  Εκτός από την περιπετειώδη φύση του και την αγάπη του για το βουνό, είχε και πολυετή επιχειρηματική δραστηριότητα. Πριν από 17 χρόνια – τον Ιανουάριο του 2005 - μετά από ένα ταξίδι που έκανε στις Άλπεις αποφάσιζε να διακόψει την λειτουργία της γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, Συκάρης Α.Ε. Η απόφαση να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση, ελήφθη ενώ η εταιρεία ήταν ακόμη οικονομικά υγιής, με τον ίδιο να διαβλέπει την εξάπλωση των μεγάλων αλυσίδων που θα έθεταν την Συκάρης Α.Ε. στο περιθώριο. Ήταν μάλιστα η εποχή που μόλις είχε έρθει η Media Markt στην Ελλάδα – το 2004 – και η εν λόγω αλυσίδα αναζητούσε τρόπους να διευρύνει το μερίδιό της. Ταυτόχρονα η Dixons (Κωτσόβολος), είχε ήδη αρχίσει να εξαγοράζει σταδιακά τοπικές αλυσίδες, διευρύνοντας το εκτόπισμά της στην εγχώρια αγορά.
   
  Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καλέσει τους προμηθευτές του. Η εταιρεία είχε τότε συνολικές υποχρεώσεις ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό της. Ρευστοποίησε το ενεργητικό της και προχώρησε στην επιστροφή των εμπορευμάτων προς τους προμηθευτές, αποφασίζοντας να κινηθεί με πλήρη εντιμότητα απέναντί τους για να μην χάσουν τα χρήματά τους. Όπως μάλιστα μου είχε πει στην ίδια συνέντευξη που είχαμε κάνει: "Η εντιμότητα την οποία κληρονόμησα από τον Μικρασιάτη πατέρα μου, υπαγόρευε να κινηθώ κατ’ αυτόν τον τρόπο”.

  Αμέσως μετά την διακοπή λειτουργίας της αλυσίδας ηλεκτρικών που διατηρούσε, δημιούργησε φωτοβολταϊκό σταθμό στον Ασπρόπυργο με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ενώ δημιούργησε εταιρεία εκμετάλλευσης επαγγελματικών ακινήτων. Εκτός των άλλων ήταν μέλος στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη, γνωστών από τα καταστήματα ειδών σπιτιού Cocomat και την ομώνυμη αλυσίδα ξενοδοχείων που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, με τον Μιχάλη Ευμορφίδη είχαν συμμετέχει από κοινού κατά το παρελθόν σε ορειβατική αποστολή, ενώ είχαν καταφέρει να κατακτήσουν την κορυφή του Everest.

  Πριν κλείσει την εταιρεία, ο Συκάρης βρέθηκε κοντά στην εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο έβλεπε ότι ο τζίρος μειωνόταν διαρκώς, σημάδι ότι ερχόταν κάποιος άλλος και έπαιρνε μερίδιο στην αγορά. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε συρρίκνωσε τον κλάδο από τα 3 δισ. τζίρο στο μισό. Όμως εκείνος είχε λάβει ήδη τις αποφάσεις του πριν ακόμα η Ελλάδα αντιμετωπίσει προβλήματα χρέους και μπει στην δεκαετή περιπέτεια που όλοι ζήσαμε. 

  Οι "σχοινοσύντροφοι”

  Αγαπούσε να χρησιμοποιεί τη λέξη  "σχοινοσύντροφοι” για τους συνορειβάτες του, με έμπνευση από το σχοινί που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες για να τους κρατάει όταν κινούνται σε παγωμένο ή βραχώδες πεδίο κατά την ανάβαση. Έχοντας μάλιστα χάσει τον συνορειβάτη του Νίκο Παπανδρέου, το 1998 στο όρος Νταουλαγκίρι, όταν ο ίδιος ήταν αρχηγός της ομάδας 8 ατόμων, είχε σκεφτεί να τα παρατήσει. Ήταν αποφασισμένος ότι θα κατέβαινε από το βουνό, θα πουλούσε τον εξοπλισμό και θα σταματούσε την ορειβασία. Ωστόσο δεν το έκανε.  Συνέχισε με την ίδια θέρμη. Ένα ακόμα μέλος της ίδιας ομάδας έχασε λίγο αργότερα τη ζωή του. Ήταν ο Μπάμπης Τσουπράς, ο οποίος είχε επιχειρήσει να ξανανέβει στην κορυφή, έξι μήνες μετά. Τα ίχνη του δεν εντοπίστηκαν ποτέ.
   
  Ο Συκάρης μου είχε πει χαρακτηριστικά ότι σε μία ορειβατική αποστολή, η λογική υπαγορεύει να παλέψει κάποιος με την ανθρώπινη ύπαρξη. Μία άλλη φωνή τον καλεί να επιστρέψει πίσω και μία ακόμα υπαγορεύει να μείνει στο βουνό και να υπομείνει τις κακουχίες. Η τελευταία από τις φωνές, αυτή που λέει να υπομείνει τις κακουχίες, μου είχε πει ο ίδιος ότι επιβραβεύεται με την κατάκτηση της κορυφής. Μίας κορυφής που αυτή τη φορά ο Αντώνης Συκάρης κατάφερε μεν να κατακτήσει, ωστόσο δεν μπόρεσε να γυρίσει παρά την εμπειρία και την ικανότητα που διέθετε ως ορειβάτης.

  Κ. Μητσοτάκης: Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του πιο σπουδαίου Έλληνα ορειβάτη

  "Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του πιο σπουδαίου Έλληνα ορειβάτη, του Αντώνη Συκάρη", τονίζει σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Ο Αντώνης είχε βάλει ως στόχο ζωής να κατακτήσει και τις 14 κορυφές άνω των 8,000 μέτρων και να υψώσει σε όλες την Ελληνική σημαία. Σήμερα το πρωί και αφού είχε πατήσει την κορυφή του Dhaulagiri δεν τα κατάφερε να γυρίσει…

  Γνώριζα τον Αντώνη προσωπικά. Είχαμε συζητήσει τι είναι αυτή η ακαταμάχητη έλξη που ωθεί τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυνατότητές του για να βρεθεί σε υψόμετρα στα οποία το σώμα φτάνει στα όριά του. Ίσως την καλύτερη απάντηση την δίνει ο Κωστής Παλαμάς με τους στίχους του οποίου τον αποχαιρετώ με συγκίνηση.

  "Όσα βουνά κι αν ανεβείτε,

  απ’ τις κορφές τους θα αγναντεύετε άλλες κορφές ψηλότερες,

  μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα.

  Και στην κορυφή να φτάσετε την κατάψηλη,

  πάλι θα καταλάβετε πως

  βρίσκεστε σαν πρώτα κάτω απ’ όλα τ’ άστρα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ