Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Απρ-2022 08:28

  Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές για αναδρομικά συντάξεων με βάση αποφάσεις του Μισθοδικείου

  Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές για αναδρομικά συντάξεων με βάση αποφάσεις του Μισθοδικείου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Μπαράζ προσφυγών για αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζονται να καταθέσουν οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας οι οποίοι διεκδικούν ευθυγράμμιση (αύξηση) των συντάξεών τους με τα όσα καθορίζουν οι αποφάσεις του Μισθοδικείου.

  Η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων έχει έτοιμο και διανέμει στα μέλη της υποδείγματα δικογράφων- προσφυγών ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που εκδόθηκαν το 2018 αλλά και τον περασμένο Νοέμβριο.

  Υπενθυμίζεται πως η τελευταία απόφαση του Μισθοδικείου εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου και δικαίωσε αμετάκλητα συνταξιούχο δικαστή κρίνοντας πως είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν των 4.608,00 € που επέβαλλε το άρθρο 120 του ν. 4623/2019, ως ενιαίο ανώτατο όριο όλων των συντάξεων που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

  Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι δεν ελήφθη υπόψη απο τον νομοθέτη, η ιδιαίτερη συνταξιοδοτική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, την οποία κατοχυρώνει το Σύνταγμα ως εγγύηση για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας και της παροχής στους πολίτες αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

  Κατά τους δικαστές η 255/5-10-2021 απόφαση του Μισθοδικείου έκρινε ότι "... σύνταξη δικαστικού λειτουργού ίση με το 60% των αποδοχών των εν ενεργεία (ΔΕΝ) ευρίσκεται στην συνταγματικώς επιβαλλόμενη σχέση αναλογίας με τις ενεργεία αποδοχές...".

  Όχι

  Μάλιστα η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων επισκέφθηκε τότε τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, αναφέροντας πως "τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση έχει πλέον υποχρέωση συμμόρφωσης στην παραπάνω αμετάκλητη δικαστική απόφαση που ορίζει πως ακόμα και το ποσοστό 60% της παραπάνω αναλογίας δεν ανταποκρίνεται στις συνταγματικές επιταγές, πολύ περισσότερο που η υφιστάμενη αναλογία υπολείπεται ακόμα και του 50%.

  Βασικές αρχές του Κράτους δικαίου καθώς και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη επιβάλλουν την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να γίνει προσαρμογή των συντάξεων.

  Ο κ. Υφυπουργός επικαλέστηκε έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, ότι δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της απόφασης και ότι αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα προβεί σε εκκαθάριση των απαιτήσεων επί της συγκεκριμένης υπόθεσης”.

   Συμμόρφωση

  Τώρα όμως πλέον, που - όπως αναφέρεται- ολοκληρώνεται η θητεία του νυν προεδρείου εν όψει των εκλογών της 8ης Μαίου, η Ένωση διεκδικεί τη συμμόρφωση στις αμετάκλητες αποφάσεις που καθορίζουν τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ