Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Μαρ-2022 08:28

  Δίκη Π. Φιλιππίδη: Κεκλεισμένων των θυρών η κατάθεση δυο γυνακών

  Δίκη Π. Φιλιππίδη: Κεκλεισμένων των θυρών η κατάθεση δυο γυνακών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.04

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν τα δυο από τα τρία φερόμενα θύματα στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

  Αντιθέτως, νωρίτερα υπέρ της απόρριψης του σχετικού αιτήματος είχε ταχθεί και η εισαγγελέας της έδρας, λέγοντας πως "οι καταγγελίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί όπως και οι καταθέσεις των δυο καταγγελλουσών. Δεν θα τις υποβάλει σε περαιτέρω θυματοποίηση η δημόσια κατάθεσή τους. Είτε γίνει δημόσια είτε κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν δημοσιεύματα".

  Ενταση στη δικαστική αίθουσα 

  Πάντως νωρίτερα κατά τη συζήτηση του αιτήματος δυο εκ των τριών θυμάτων προκειμένου να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών προκλήθηκε ένταση στη δικαστική αίθουσα. 

  "Εκτείθεστε κύριες μου ποικιλοτρόπως και δεν μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο" είπε η κα. Μπακιρτζίδου προκαλώντας την αντίδραση των θυμάτων και των συνηγόρων τους. "Δεν σέβεστε τα θύματα! Ντροπή" απάντησε ο Αλεξανδρος Μίντζιας δικηγόρος των δυο θυμάτων και ακολούθησαν διαξιφισμοί που οδήγησαν το δικαστήριο σε διακοπή.

  Νωρίτερα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε αναφέρει: "Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχα διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ένας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας. Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας".

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται – άνευ απροόπτου – να βρεθεί ο κατηγορούμενος για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φιλιππίδης.

  Ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε ζητήσει ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, προκειμένου να μπορέσει να εμφανιστεί ο κατηγορούμενος ηθοποιός, που αντιμετωπίζει -πάντα κατά τον δικηγόρο του- προβλήματα υγείας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις γυναίκες που τον έχουν καταγγείλει, θα υποβάλλουν αίτημα για να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δηλαδή την παρουσία κοινού και δημοσιογράφων στη δίκη.

  Δημοσιότητα

  Αναφερόμενος στο αίτημα της πολιτικής αγωγής, ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Ant1, υποστήριξε πως "αν η δημοσιότητα της συνεδρίασης είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι να προστατευθεί ο ιδιωτικός ή οικογενειακός βίος των διαδίκων, ιδίως αν η δημοσιότητα σε δίκη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής έχει ως συνέπεια την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία ή το διασυρμό του θύματος και μάλιστα ανηλίκου, το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή ενός μέρους της χωρίς δημοσιότητα".

  "Υπάρχει μία εξέλιξη που με προβληματίζει. Είδα ότι η πλευρά προς υποστήριξη της κατηγορίας, θα ζητήσει εξέταση των τριών γυναικών που καταγγέλλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

  Είναι μία εξαίρεση από την αρχή της δημοσιότητας της δίκης γιατί πιστεύω ότι η δημοσιότητα διασφαλίζει μία πιο σωστή και πιο ορθή δικαστική απόφαση", ανέφερε ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει στο αίτημα.

  Οι πρώτες μαρτυρίες

  Με την κατάθεση της πρώτης γυναίκας που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ηθοποιός, αν παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

  Η Α.Μ. αναμένεται να βρεθεί στο βήμα του μάρτυρα. Πρόκειται για κόρη ηθοποιού, με την οποία ο Φιλιππίδης είχε συνεργαστεί σε δύο θεατρικές παραστάσεις. Η καταγγέλλουσα κατηγορεί τον ηθοποιό ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 της επιτέθηκε σεξουαλικά μέσα στο καμαρίνι του θεάτρου "Ήβη", ενώ τον είχε επισκεφθεί για επαγγελματικό ραντεβού.

  Σύμφωνα με την μαρτυρία της, ο Πέτρος Φιλιππίδης προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της, ενώ τρεις μήνες νωρίτερα, την είχε καλέσει σε γραφείο θεατρικής εταιρείας και είχε προσπαθήσει για πρώτη φορά να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της παρά τη θέλησή της.

  Όπως είχε περιγράψει η γυναίκα το θέατρο ήταν άδειο και ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού.

  "Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε", φέρεται να λέει η γυναίκα, συμπληρώνοντας ότι αγνόησε την επίμονη άρνησή της και τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να ξεφύγει από τα χέρια του.

  Τι απαντά για την "εμμονική" συμπεριφορά

  Από την πλευρά του ο Πέτρος Φιλιππίδης, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μαζί της, λέγοντας ότι την γνώρισε το 2007 κατόπιν μεσολάβησης της μητέρας της, επειδή η κόρη της είχε εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί με το θέατρο. Ως καλός φίλος εκείνος, φρόντισε ώστε η κοπέλα να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις σε ιδιωτική σχολή δραματικής τέχνης φίλου του, στην οποία δίδασκε μέχρι και τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

  Ο κατηγορούμενος ηθοποιός στο απολογητικό του υπόμνημα ανέφερε πως η μαθήτριά του "φαινόταν ότι ήθελε κάτι παραπάνω" και εκδήλωνε μια "αρρωστημένη και εμμονική συμπεριφορά".

  Ειδικότερα, την περιέγραψε ως φορτική και εμμονική μαζί του, υποστηρίζοντας: "Αντιθέτως εκείνη μου τηλεφωνούσε συνεχώς και επίμονα, ακόμη και σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών που βρισκόμουν μαζί με την οικογένειά μου, κάτι το οποίο με έφερνε σε δύσκολη θέση. Με επισκεπτόταν στο θέατρο με πρόφαση να δει τη μητέρα της, αλλά προσπαθούσα να την αποφύγω".

  Ο ίδιος περιέγραψε "την εμμονική, σχεδόν αρρωστημένη συμπεριφορά της καταγγέλλουσας", και κατά τη διάρκεια μιας βάφτισης στην οποία απέφυγε να έρθει σε επαφή μαζί της.

  "Αυτό έγινε αφορμή, όπως έμαθα καιρό αργότερα, για να παραμένει η καταγγέλλουσα στις τουαλέτες του χώρου και να κλαίει για αρκετή ώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εγώ τον αγαπώ, είμαι ερωτευμένη μαζί του, κι εκείνος ούτε μου μιλάει”".

  Απαντώντας στις καταγγελίες της ίδιας πως προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της σε γραφείο θεατρικής εταιρίας, ο ηθοποιός απαντά: "Δεν στέκει ούτε στην κοινή λογική να έχω προσπαθήσει να έρθω σε συνουσία μαζί της και εκ των υστέρων να έρχεται στο θέατρο για να με συναντήσει δήθεν για να μιλήσουμε για δουλειά".

  Σε αρνητική απάντηση προχώρησε και για τον βιασμό τον οποίο καταγγέλλεται ότι τέλεσε σε βάρος της στο θέατρο Ήβη, σημειώνοντας πως ποτέ δεν την κάλεσε για να αναλάβει ρόλο στην παράσταση που ανέβαζε, όπως εκείνη υποστηρίζει, καθώς το καστ για το συγκεκριμένο έργο είχε κλείσει μήνες νωρίτερα.

  "Ουδέποτε είχα καμαρίνι δικό μου, καθότι ήμουν σκηνοθέτης και δεν έπαιζα ως ηθοποιός στην παράσταση. Τα πράγματά μου τα άφηνα στο γραφείο του επιστάτη του θεάτρου, ο οποίος κλείδωνε και ξεκλείδωνε το γραφείο του όταν τα χρειαζόμουν", κατέθεσε.

  Αίτημα για να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών δυο από τα τρία θύματα υπέβαλαν οι δικηγόροι τους. Ειδικότερα, η Α.Μ, η οποία έχει καταγγείλει για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, ζήτησε η κατάθεση της να γίνει κεκλεισμένων των θυρών γιατί εξετάζονται σοβαρότατα αδικήματα και -όπως ανέφερε ο δικηγόρος της- "υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διασυρμού της". Το ίδιο αίτημα υπέβαλλε η και η Α.Γ., η οποία έχει καταγγείλει την απόπειρα βιασμού της μέσα σε αυτοκίνητο. Αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι υποστηρίζουν το αίτημα, ενώ αναμένεται η τοποθέτηση της πλευρά του κατηγορουμένου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ