Μ. Πόλυγγερ (ΛΣΑ): Αναστάτωση στον χώρο των λογιστών - φοροτεχνικών για τις ΜΥΦ
Τετάρτη, 09-Μαρ-2022 10:34
Τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί αναστάτωση στον χώρο των λογιστών-φοροτεχνικών και κατά συνέπεια και στην αγορά, σχετικά με την οριστική κατάργηση ή μη των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ) ενόψει της ένταξης μέρους των επιχειρήσεων στην MYDATA κατά τη διάρκεια του 2021. Μέχρι σήμερα η πλατφόρμα υποβολής ΜΥΦ παραμένει ανοιχτή και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για την κατάργησή της, παρ’ ότι η ΑΑΔΕ την επικοινωνεί, σημειώνει ο πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών Μ. Πόλυγγερ.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, αναλύθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα της Αρχής ο προτεινόμενος τρόπος υποβολής των δεδομένων των εσόδων όσων επιχειρήσεων εντάχθηκαν στην myDATA το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καθώς και όσων δεν έχουν ενταχθεί παντελώς.
Από μεριάς του ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσωπώντας τους λογιστές-φοροτεχνικούς, μεταφέροντας τις ανησυχίες των συναδέλφων σχετικά με τη διαβίβαση και υποβολή δεδομένων στα έτη προσαρμογής 2021-2022 μέσω του Προέδρου του, Μιχάλη Πόλυγγερ, τόνισε πως αποτελεί καίριο ζήτημα η αναφορά στις υπό έκδοση αποφάσεις της πλήρους απαλλαγής των οντοτήτων από τυχόν πρόστιμα και κυρώσεις ασυμφωνίας δεδομένων που ενδεχόμενα οδηγούν στην επιβολή ποινών ανακρίβειας και πλήττουν το κύρος των φορολογικών βιβλίων για τα έτη προσαρμογής στην myDATA για τα κρίσιμα αυτά έτη.
Επίσης, για μία ακόμη φορά δόθηκε έμφαση στην υποχρέωση της Πολιτείας και της ΑΑΔΕ για εντονότερη επικοινωνία των διαδικασιών και αλλαγών που επιφέρει το εγχείρημα στην καθημερινότητα των οικονομικών μονάδων της αγοράς.
Τέλος, εφόσον επιλεγεί μία συμβατή μεταβατική λύση για τη διαβίβαση των δεδομένων του έτους 2021, θα πρέπει να διασφαλίζεται μέσω αυτής η ορθή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Για τον λόγο αυτόν, προτάθηκε, σε περίπτωση πλήρους ετοιμότητας της πλατφόρμας των δηλώσεων, η έκδοση ανακοίνωσης από την ΑΑΔΕ της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής ανά κατηγορία φορολογούμενων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις), στην οποία θα αποσαφηνίζεται ποιες ημερομηνίες υποβολής θα αφορούν τις αντίστοιχες κατηγορίες.
"Είμαστε σε αναμονή ενεργειών και έκδοσης αποφάσεων", τονίζει ο ΛΣΑ.