Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαρ-2022 08:08

  Μονόδρομος η δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου ενάντια σε όλους τους κορονοϊούς

  142886589
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Ακόμη και πριν από την εμφάνιση της Omicron, υπήρχε σημαντικό ενδιαφέρον για την ιδέα ενός "καθολικού" εμβολίου. Ωστόσο, το θέμα έγινε πιεστική προτεραιότητα για τους επιστήμονες ανά τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, καθώς η Omicron έχει υπερκεράσει τα όρια των σημερινών εμβολίων.

  Αυτήν τη στιγμή, το ζητούμενο είναι ένα καθολικό εμβόλιο για όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού. Οι πρώτες μελέτες έχουν γίνει, αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα, μας λέει ο καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. "Ως εκ τούτου, θέλει τουλάχιστον άλλους 6 μήνες για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο εμβόλιο", συμπληρώνει ο καθηγητής.

  Η άφιξη των νέων παραλλαγών κορονοϊών, δεν άφησε πολλά περιθώρια στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και η έρευνα για ένα παγκόσμιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού υπήρξε μονόδρομος. Θεωρητικά, ένα τέτοιο εμβόλιο όχι μόνο θα προστατεύει τους ανθρώπους από γνωστά στελέχη, αλλά και από κορονοϊούς που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. "Μετά από τρία μεγάλα ξεσπάσματα - Sars, Mers και Covid-19 - σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, θα ήταν "αφελές" να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παραλλαγές", λέει ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

  Οι ηγέτες στον τομέα της υγείας παγκοσμίως δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι αυτή η ευρεία προστασία είναι απαραίτητη εάν ο κόσμος δεν θέλει να ζει μόνιμα υπό τον φόβο μιας άλλης καταστροφικής πανδημίας. Η επιδίωξη ενός καθολικού εμβολίου υπερβαίνει τους προβληματισμούς για τη δημόσια υγεία, λένε, επικαλούμενοι τους τεράστιους κραδασμούς που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από τις αρχές του 2020.

  Σύμφωνα με όσα λέει ο καθηγητής κ. Τριανταφυλλίδης, "Ένα εμβόλιο mRNA της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 με έλλειμα γλυκοζιτών θα είναι ευρέως προστατευτικό έναντι των 5 παραλλαγών  (Α, Β, Γ, Δ και Ο) που προκαλούν ανησυχία".

  Από το ξέσπασμα της πανδημίας του  κορονοϊού SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019 ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περισσότερους από 5,95 εκατομμύρια θανάτους. Ο εμβολιασμός είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 και τα προστατευτικά εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο είναι γνωστό ότι αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού (S) και προωθούν την απόκριση  και των CD8+ T-κυττάρων μνήμης. "Ωστόσο, τα τρέχοντα εμβόλια έχασαν, εν μέρει, την αποτελεσματικότητά τους λόγω του υψηλού ποσοστού μεταλλαξιγένεσης του ιού SARS-CoV-2. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτείται η ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου SARS-CoV-2 με ευρεία προστασία από τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες  παραλλαγές του κορωνοϊού."

  "Σε  μελέτη, που δημοσιεύτηκε το περιοδικό PNAS, δηλ. "Τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών", ερευνητές σχεδίασαν, μελέτησαν  και ανάπτυξαν εμβόλια mRNA της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 με έλλειμμα  γλυκοζιτών στην περιοχή  RBD (δηλ. στον τομέα σύνδεσης του κυτταρικού υποδοχέα) ή στην υπομονάδα S2 της πρωτεϊνικής ακίδας. Τα εμβόλια αυτά προκαλούν εξουδετερωτικά αντισώματα που παρέχουν από 5-8 φορές περισσότερη προστασία έναντι των παραλλαγών Α, Β, Γ, Δ και Ο που προκαλούν ανησυχία, σε σύγκριση με το μη τροποποιημένο mRNA. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αφαίρεση των γλυκοζιτών, που θωρακίζουν τους διατηρημένους επιτόπους, μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερες και ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις.

  Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 που έχει έλλειμμα γλυκοζίτη  και το οποίο αποδείχθηκε ότι έχει ένα ευρύ φάσμα προστασίας έναντι του SARS-CoV-2 και των πέντε παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία. Αυτή η μελέτη δηλ. παρέχει μια μια σημαντική κατεύθυνση για την ανάπτυξη καθολικών εμβολίων mRNA ευρέος φάσματος", κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ