Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Φεβ-2022 08:03

  Όχι των ειδικών στην άρση των μέτρων παρά τη μείωση των σκληρών δεικτών

  Όχι των ειδικών στην άρση των μέτρων παρά τη μείωση των σκληρών δεικτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Σοφίας Κωστάρα

  Μια μικρή υποχώρηση των σκληρών δεικτών τις δύο προηγούμενες μέρες έφερε πνεύμα αισιοδοξίας στα κυβερνητικά στελέχη που προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Εξάλλου η Ευρώπη έχει δώσει το σύνθημα και λογικό είναι να πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέτρο του δυνατού. Οι ειδικοί από την πλευρά τους εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι, φοβούμενοι μήπως ξεφύγει η κατάσταση αν δοθεί το μήνυμα της χαλάρωσης των μέτρων.

  Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο σκληρός επιδημιολογικός δείκτης με τους διασωληνωμένους ασθενείς υποχώρησε στα επίπεδα Νοεμβρίου, ενώ και ο αριθμός των θανάτων τις δύο τελευταίες μέρες έδειξε σημάδια ύφεσης.

  Βέβαια, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι ειδικοί, ναι μεν ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση και απώλεια ζωής, εντούτοις, η Όμικρον έχει δυνατότητα διαφυγής της ανοσίας του εμβολιασμού, προσφέροντας προστασία σε ένα ποσοστό 30-50%, γεγονός που καθιστά τα μέτρα προστασίας σημαντικό σημείο αναφοράς.

  "Έχουμε ευάλωτους ασθενείς αυτήν τη στιγμή, όπως από κλινικές ογκολογίας. Είναι απαραίτητο λοιπόν να χτίσουμε τις ανοσίες, τις άμυνες με τα μέτρα προστασίας, με την τήρηση αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, αλλά και τον καθαρισμό του αέρα με παράθυρα ανοιχτά αλλά και τις ειδικές συσκευές που κυκλοφορούν πλέον", λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

  "Θα πάμε με πολλά κρούσματα ακόμα, αλλά και μείωση θανάτων μέχρι τα τέλη Φλεβάρη. Αυτήν τη βδομάδα θα αρχίσουμε όμως και να βλέπουμε τη μείωση των δεικτών που περιμέναμε", συνεχίζει ο καθηγητής.

  Φαίνεται λοιπόν πως και στην Ελλάδα περνάμε σε μια ενδημικού τύπου κατάσταση, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε ως κοινωνία με σύνεση, τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό ιδίως των μεγαλυτέρων.

  Τώρα, σε ό,τι αφορά στην άρση των μέτρων, κάτι βέβαια για το οποίο αδημονεί όλη η κοινωνία, χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί. "Ακόμα κι αν οι θάνατοι πέσουν στο μισό, δηλαδή στους 50, θα είναι πάρα πολύ ψηλά. Νομίζω ότι θα μπορούμε να μιλάμε για την επόμενη μέρα όταν οι θάνατοι θα είναι μονοψήφιοι ή χαμηλά διψήφιοι, μέχρι 15, ανεξαρτήτως αριθμού κρουσμάτων. Θα πρέπει να πάμε με τα πραγματικά δεδομένα και όχι με υποθέσεις", λέει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

  Τι θα συζητήσει η Επιτροπή των Ειδικών την Τετάρτη

  Την προσεχή Τετάρτη (16/2) η Επιτροπή θα συνεδριάσει με αντικείμενο τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, τα οποία θα αφορούν κυρίως του εμβολιασμένους.

  Συγκεκριμένα, φαίνεται να προσανατολίζονται:

  α) στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση,

  β) στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις

  γ) στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ