Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Φεβ-2022 12:18

  Παραμένει ανεστραμμένη η ροή του ρωσικού αερίου από τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη

  60174723
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη, που συνήθως ταξιδεύουν δυτικά από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, παρέμειναν αντίστροφες την Παρασκευή, με τη χαμηλή παροχή προς την Πολωνία από τη Γερμανία να παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη από τη Δευτέρα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου Gascade, όπως αναφέρει το Reuters.

  Η σύνδεση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας λειτουργεί αντίστροφα από τις 21 Δεκεμβρίου, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

  Οι ροές προς την Πολωνία από τη Γερμανία μέσω του σημείου μέτρησης Mallnow ανέρχονταν σε περισσότερες από 1,5 εκατ. κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h) το πρωί της Παρασκευής.

  Ο αγωγός αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 15% της ετήσιας δυτικής προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

  Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ των 184,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 21 Δεκεμβρίου, όταν ο αγωγός ανέστρεψε τη ροή.

  Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παρακρατεί φυσικό αέριο για να ανεβάσει τις τιμές και να πιέσει τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και της Γερμανίας να εγκρίνουν τη νέα σύνδεση Nord Stream 2, η οποία θα διπλασιάσει την ικανότητα εξαγωγής αερίου μέσω αγωγών της Μόσχας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

  Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς και η Gazprom λέει ότι εκπληρώνει όλες τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Αντίθετα, λένε ότι οι αντίστροφες ροές αντικατοπτρίζουν τους αγοραστές που αποφεύγουν τις υψηλές τιμές spot για τη νέα ρωσική προμήθεια μέσω του αγωγού και προτιμούν αέριο από τη Γερμανία σε υπόγεια αποθήκη ή που προμηθεύονται από αλλού.

  Η αλλαγή σήμαινε επίσης ότι τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης έχουν πέσει κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ετών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ