Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιαν-2022 17:00

  Παραμένουν βλάβες σε 8 γραμμές ρεύματος στην Αττική από την κακοκαιρία "Ελπίς" - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

  Παραμένουν βλάβες σε 8 γραμμές ρεύματος στην Αττική από την κακοκαιρία 'Ελπίς' - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:26

  Μια κακοκαιρία που ονομάστηκε ατυχώς "Ελπίς" ήρθε να προκαλέσει χάος στην Αττική, μετά το πολικό πέρασμά της από τη βόρεια Ελλάδα. Τα χιόνια και ο πάγος δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην Αττική Οδό, με εκατοντάδες οδηγούς να μένουν αποκλεισμένοι σε θερμοκρασίες μηδενικών βαθμών για πάνω από 24 ώρες και αρκετές περιοχές της Αττικής να μένουν χωρίς ρεύμα.

  Με τις πυρετώδεις εργασίες, εκ των υστέρων, των συνεργείων που ανέλαβαν να ξεμπλοκάρουν ό,τι είχε κλείσει, δυνάμεις στις οποίες προστέθηκαν και αυτές του στρατού, η κατάσταση, σε συνδυασμό με την παύση χιονοπτώσεων στην Αττική, άρχισε να φαίνεται πιο καλή την Τρίτη.

  Οδηγοί που άφησαν τα αυτοκίνητά τους στη μέση της Αττικής Οδού και προσπάθησαν να προστατευτούν από το κρύο θα λάβουν βοήθεια από την Πολιτική Προστασία: Οχήματα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι διαθέσιμα από σήμερα και για όσες μέρες χρειαστεί στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό. Πρόκειται για οχήματα, τύπου μίνι-λεωφορεία, τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο και σε συνεχή δρομολόγια από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα θα είναι στη διάθεση των οδηγών ώστε να τους μεταφέρουν για να ανακτήσουν τα οχήματά τους.

  Από νωρίς σήμερα άνοιξε το 98% του κεντρικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής ενώ ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της επιχειρεί, με περισσότερα από 100 οχήματα κάθε τύπου (jcb, εκχιονιστικά, γερανοί ΟΒΒΟ, φορτωτές, φορτηγά, οχήματα 4Χ4) να κρατήσει ανοικτούς και λειτουργικούς τους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, με την επισήμανση ότι παράλληλα συνέβαλλε στον απεγκλωβισμό ασθενών με τις Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης που στελέχωσε σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση της ομαλής πρόσβασης στα νοσοκομεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στη Λεωφ Καρέα-Κατεχάκη όπου τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων με στόχο τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας. Παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, σημειώνεται, "οι κεντρικοί οδικοί άξονες που έκλεισαν λόγω χιονιού ή πάγου ήταν μόνο τμήματα των λεωφόρων Μεσογείων, Καρέα-Κατεχάκη και Μαραθώνος και τμήμα της παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου". Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα παραμένουν στις λεωφ. Μεσογείων και Κατεχάκη, τα οποία θα απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό με τη συνδρομή της Αστυνομίας του στρατού και της ΕΜΑΚ.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Περιφέρειας οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας είναι:

  - Η εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, νωρίτερα από την αναμενόμενη (σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της ΕΜΥ).

  - Η ταυτόχρονη παρουσία χιλιάδων οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους, αφού η πρόσβαση τους μέσω άλλων οδών ήταν αδύνατη, ενώ η έλλειψη αλυσίδων και η ακινητοποίηση τους στη συνέχεια παρεμπόδισε την πρόσβαση των εκχιονιστικών.

  - Στον υπερσυγκεντρωτισμό αυτό, τις ώρες που εκδηλωνόταν με μεγάλη ένταση η χιονόπτωση, συνέβαλε η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και του κλεισίματος των υπηρεσιών του δημοσίου το μεσημέρι.

  - Την υπερφόρτωση των οδικών αξόνων επέτεινε και η αδυναμία των παραχωρησιούχων της Νέας Οδού να κρατήσουν ανοικτή την Ε.Ο. Αθήνας Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων στους άλλους δρόμους.

  "Για τον εγκλωβισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στην Αττική Οδό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την απόδοση των οποίων ευθυνών", σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

  Επίσης η Περιφέρεια επισημαίνει ότι κάποιοι κύριοι οδικοί άξονες όπως η Κατεχάκη έκλεισε με εντολή της Τροχαίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

  Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά τα προβλήματα, κρατήθηκαν "ανοικτοί οι δρόμοι πρόσβασης προς τα νοσοκομεία και συνδράμαμε με τα ειδικά οχήματα που είχαμε στη διάθεση μας το ΕΚΑΒ, για τις διακομιδές ασθενών, ενώ αποδείχθηκε σωστή η απόφαση μας να αναστείλουμε τη λειτουργία των σχολείων της Αττικής για το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου".

  Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία και πού χρειάζονται αλυσίδες

  Με νεότερη ενημέρωσή της η ΕΛΑΣ γνωστοποιεί σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία και σε ποια διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

  Ειδικότερα:

  Διακοπή της κυκλοφορίας

  1) Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

  2) Παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.

  3) Οδός Διονύσου, από το ύψος του "414" ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο (Πεντέλη).

  4) Νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

  5) Επί της συνέχειας της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.

  6) Λ.Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.

  7) Επί της ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.

  8) Λ.Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας "Το νέο φαράγγι" έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

  9) Οδός Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά Κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

  10) Οδός Τατοΐου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

  11) Ε.Ο. Οινόης-Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.

  12) Ε.Ο. Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μέγαρα.

  13) Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από την οδό Πίνδου προς την Περιφερειακή Υμηττού.

  14) Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.

  15) Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από τη Λ. Μεσογείων μέχρι την οδό Πίνδου.

  16) Αττική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος

  17) Περιφερειακή Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος

  18) Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος

  19) Επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χ/θ 7 στα Μέγαρα.

  20) Επαρχιακή οδός Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων

  Κίνηση των οχημάτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες

  1) Επί της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

  2) Επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

  Δεκάδες περιοχές της Αττικής χωρίς ρεύμα

  Σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Αττικής καταγράφονται από τη Δευτέρα και συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, η διακοπή ρεύματος φτάνει έως και τις 24 ώρες.

  Οι βλάβες οφείλονται σε ζημιές που προκλήθηκαν στους πυλώνες του δικτύου από τα χιόνια, ενώ επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των εργαζομένων, αλλά και των εργολαβικών συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις να είναι εφικτή η πρόσβαση στα σημεία των βλαβών. 

  Σε ό,τι αφορά στην Αττική, όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνέχεια της πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από την κακοκαιρία "ΕΛΠΙΔΑ", επισημαίνει ότι τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά έως και αυτή την ώρα, στοχεύοντας στην πλήρη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

  Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι ζημιές σε 8 γραμμές, με τις περισσότερες εκκρεμότητες να αφορούν αυτή την ώρα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

  Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων οικισμών στην περιοχή των Σφακίων εξαιτίας νέας έντονης χιονόπτωσης που έπληξε την περιοχή σήμερα το μεσημέρι.

  Οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των οικισμών Αταλάντης έχει ολοκληρωθεί.

  Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, από εχθές έως και αυτή την ώρα έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 95% των περιοχών της Αττικής που αντιμετώπιζαν προβλήματα ηλεκτροδότησης από τις ζημιές στο Δίκτυο λόγω κακοκαιρίας.

  Ούτε αύριο τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία

  Δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στα σχολεία που είναι κλειστά λόγω κακοκαιρίας, ούτε θα διενεργηθούν self test, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

  Συγκεκριμένα ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, αναφέρει:

  "Λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 26.1.2022, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξαιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης). Στις περιοχής που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

  Για τη διενέργεια self-test στις περιοχές όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα δοθούν νέες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων".

  Κλειστά και αύριο λιανικό εμπόριο και τράπεζες

  Κλειστά και αύριο λιανικό εμπόριο και τράπεζες. Ανοικτά φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων σε Αττική και περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία.

  Συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

  Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

  Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ