Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιαν-2022 11:40

  Χρ. Στυλιανίδης: Παρατείνεται και την Τετάρτη η αργία σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη, Εύβοια, Βοιωτία

  Χρ. Στυλιανίδης: Παρατείνεται και την Τετάρτη η αργία σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη, Εύβοια, Βοιωτία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:45

  Τη συγγνώμη της πολιτείας, η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει ποτέ να είναι προσχηματική, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι λόγω της κακοκαιρίας, εξέφρασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρατείνεται σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη και για αύριο Τετάρτη.

  Αργότερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι παρατείνεται η αργία και σε Εύβοια και Βοιωτία.

  Ο υπουργός άφησε ξεκάθαρες αιχμές για την επάρκεια ανταπόκρισης από πλευράς της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού, κάνοντας τη σύγκριση με την αντίστοιχη της Νέας Οδού, στον οδικό άξονα Αθηνών - Λαμίας.

  "Καταφέραμε να απεγκλωβίσουμε περίπου 3.500 συμπολίτες, καθώς και 1.800 οχήματα" από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει παροχή κουβερτών, νερού και τροφίμων σε όσους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, τόσο από τις πολιτικές υπηρεσίες, όσο και από τις ένοπλες δυνάμεις.

  "Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα, ώστε ο απεγκλωβισμός όλων των οδηγών και συμπολιτών μας να ολοκληρωθεί", τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ακόμη ότι, από τη Δευτέρα το βράδυ και με μεγαλύτερη ένταση από το πρωί της Τρίτης, μετακινούνται μέσω της ΛΕΑ της Αττικής Οδού τα οχήματα που εγκαταλείφθηκαν από τους οδηγούς τους, προκειμένου να μπορέσει να διευκολυνθεί η κίνηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

  "Αποφύγαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχουμε κάποιον τραυματισμό ή κάτι ακόμη χειρότερο", υπογράμμισε ο Χρ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι δόθηκε "ιδιαίτερη σημασία στην ιατρική φροντίδα" όσων την είχαν ανάγκη.

  "Θα διατεθούν στον ΔΕΔΔΗΕ δύο ελικόπτερα για την καλύτερη επιτήρηση των ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω της κακοκαιρίας", είπε ακόμη.

  "Τα προβλήματα μειώνονται, η κατάσταση βελτιώνεται ώρα με την ώρα", σημείωσε.

  Όσον αφορά το αεροδρόμιο τόνισε ότι λειτουργεί κανονικά και η πρόσβαση σε αυτό είναι εφικτή είτε με τον προαστιακό, αλλά και οδικώς μέσω της Βάρης - Κορωπίου. 

  Η κατάσταση όπως διαμορφωνόταν νωρίτερα το πρωί

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάσταση νωρίτερα το πρωί στο μέτωπο της Αττικής διαμορφωνόταν ως εξής:

  "Απεγκλωβισμοί: Μέχρι σήμερα στις 08:00 το πρωί: Από την Αττική Οδό έχουν απεγκλωβιστεί 1800 οχήματα μένουν 1200 ακόμη, τα περισσότερα από τα οποια τα έχουν εγκαταλείψει οι οδηγοί οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού. Έχουν απεγκλωβιστεί 3500 άνθρωποι με την υποστήριξη του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας.
  Με τον προαστιακό μεταφέρονταν όλη νύχτα άνθρωποι στο αεροδρόμιο. Υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσής τους από το αεροδρόμιο με τον προαστιακό, με την επιχείρηση να είναι σε εξέλιξη.

  Κατά τη διάρκεια της νύχτας διανεμήθηκαν από το Στρατό/αστυνομία/πυροσβεστική/Πολιτική Προστασία 1040 κουβέρτες, 600 μερίδες φαγητό, 5000 μπουκάλια νερό.

  Αποζημίωση από Αττική Οδό: Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε. 
  Σχετικά με τις ευθύνες της εταιρίας θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις.

  Δυσκολία φαινομένου: Στην Αττική σύμφωνα με τους ειδικούς εξελίχθηκε η μεγαλύτερη χιονοθύελλα των τελευταίων ετών. Το φαινόμενο ήταν μεγαλύτερο σε ένταση και ταχύτερο σε έλευση από κάθε μετεωρολογική πρόγνωση.

  Τα βασικά προβλήματα:

  1. Αττική Οδός: συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, 

  2. Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης όπου έχει κοπεί το ρεύμα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία  πρόσβασης των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Είναι σε συνεννόηση με Πολιτική Προστασία και ΠΥ για διευκόλυνση πρόσβασης.

  Από Υπουργείο Μεταφορών/Υποδομών: από το πρωί επιχείρηση και ο κόσμος/επιβάτες τρένων που είχαν ατύχημα στην Οινόη έχει μπει μέσα σε λεωφορεία που θα τους γυρίσουν στην Αθήνα. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν ήταν εκτεθειμένοι, ενώ τους προσφέρθηκε φαγητό και κάθε δυνατή υποστήριξη στις συνθήκες που επικρατούσαν.

  Εικόνα νοσοκομείων σε επίμαχες περιοχές:

  - 2η ΥΠΕ κύλησαν ομαλά εφημερίες σε Ασκληπείο και Θριάσιο. Προσέλευση στο Νίκαιας που εφημερεύει σήμερα από 8.00 γίνεται ικανοποιητικά έως καλά 

  - 1η ΥΠΕ ομαλή εφημερία σε Ιπποκράτειο και Ερυθρό Σταυρό με προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίστηκαν. Εφημερίες επόμενων νοσοκομείων ξεκινούν 14.30.

  - Χαλκίδα Εύβοια διαχειρίστηκαν το ατύχημα της αμαξοστοιχίας χωρίς άλλη πίεση.

  - Το ΕΚΑΒ αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Υπήρξε αδυναμία προσέγγισης σε δεκάδες περιστατικά και έχουμε σχεδόν 80 σε εκκρεμότητα εξυπηρέτησης. 

  - Το Υγείας είναι σε επικοινωνία με νοσοκομεία που εφημερεύουν να επιτευχθεί η πλήρης πρόσβαση του προσωπικού.

  - Προβλήματα με οχήματα οξυγόνου που εγκλωβίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος αντιμετωπίστηκαν και τροφοδοτούνται τα νοσοκομεία ομαλά με οξυγόνο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ