Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 08:06

  Γιατί η Όμικρον δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια παραλλαγή

  Κορονοϊός - ΜΕΘ 29.11.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Σοφίας Κωστάρα

  Η πανδημία φαίνεται να είναι  σε ένα σταθερό, αλλά υψηλά σταθερό επίπεδο. Με 18.869 κρούσματα χθες, 81 νέους θανάτους και 688 ανθρώπους διασωληνωμένους. Τα κρούσματα είναι σταθερά αλλά ψηλά και τα νοσοκομεία πιέζονται. Με αρκετές νέες εισαγωγές και πολλές νοσηλείες.

  Χθες, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για τη νέα παραλλαγή της Όμικρον, την αναφερόμενη ως Όμικρον2.

  "Από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, όπου αναφέρεται ότι η "Όμικρον" έχει δυο κλάδους. Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, "κρυφό κλάδο", επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του.

  Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση".

  Σε ερώτημα του Capital.gr αν έχουμε εμφανίσεις της Όμικρον2 στην Ελλάδα και αν έχουν δηλωθεί διαφορετικά συμπτώματά της διεθνώς, ο κ. Μαγιοκίρνης απαντά

  "Δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα, την μεταδοτικότητα ή τη συμπτωματολογία. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου".

  Είναι  λοιπόν πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα και για κάποιες εβδομάδες ακόμη να είμαστε προσεκτικοί, προτρέπουν οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα και όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί, να εμβολιαστούμε.

  Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη με περισσότερους από 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια και αρκετά υψηλό νούμερο θανάτων, από τους οποίους "σίγουρα είναι και λόγω Όμικρον", όπως πιστοποιεί στο capital.gr ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

  Πρόσφατα δεδομένα των τελευταίων 15 ημερών που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής κύριος Ζαούτης αναφέρουν ότι το 80% των θανάτων ανθρώπων ηλικίας μικρότερης των 60 ετών αφορούσαν σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

  "Αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, οι άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι  κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση, δηλαδή φαίνεται ότι η 3η δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια όλων μας", λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα. Ο κορονοϊός και η μετάλλαξη "Όμικρον" δεν είναι απλό κρυολόγημα.

  "Θα πρέπει όταν ξέρουμε ότι νοσούμε να είμαστε σε επαφή πάντα με έναν γιατρό. Δεν θέλουμε ο κόσμος να παίρνει φάρμακα στο σπίτι γιατί αυτό  τον κάνει λίγο να καθησυχάζει ότι έχει τον έλεγχο. Θα πρέπει να είναι σε επαφή με γιατρό και να ακολουθεί τις οδηγίες και να μην παραβλέπει να πάει στο νοσοκομείο νωρίς", συμπληρώνει η αναπληρώτρια υπουργός.

  Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το 93,4% των θανάτων συνολικά τις τελευταίες αυτές 15 ημέρες αφορούσε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή και να είχαν εμβολιαστεί δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

  Δεδομένα του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα εργαστήρια αναφοράς δείχνουν ότι η παραλλαγή "Όμικρον" ευθύνεται για το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια και αποτελούν το 80% με 90% των νέων κρουσμάτων που αναλύθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία.

  ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο κύριος Ghebreyesus  προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ενώ συνεργάτες του ξεκαθάρισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση σαφώς δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

  Τέλος, αναφορικά με την βαρύτητα της νόσου από την παραλλαγή "Όμικρον" στα παιδιά, τα δεδομένα από την χώρα μας δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται καθημερινά εμφανίζει μια πολύ μικρή αύξηση και παραμένει σταθερά περίπου στο 2% του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών, η διάρκεια νοσηλείας μειώθηκε λόγω της ηπιότερης κλινικής εικόνας που συνοδεύει την παραλλαγή "Όμικρον".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ