Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 18:03

  Σχολεία: Στις 10 Ιανουαρίου το πρώτο κουδούνι - Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κανονικά θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, με αυξημένα ωστόσο τα test, όπως ανέφεραν κατά την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν στα σχολεία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση συμμετείχε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

  Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε ότι "έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά".

  "Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά και θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς", συμπλήρωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Θάνος Πλεύρης.

  Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Νίκη Κεραμέως με την υπουργό Παιδείας να ανακοινώνει ότι τα σχολεία και επίσημα θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου.

  "Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας", όπως ανέφερε.

  Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας:

  Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. "Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. "Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα", τόνισε..

  Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

  Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του "σταυρού", δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα, είπε η κυρία Κεραμέως.

  Και πρόσθεσε: Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

  Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  - Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
  δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  - Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
  - Παράλληλα, όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

  "Ξεκινάμε, λοιπόν, τη Δευτέρα, με πρόσθετους ελέγχους, με ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στα τεστ, με συνεχή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Ειδικών". κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

  ΠΗΓΗ: TheTOC.gr

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Το σκεπτικό της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου παρουσίασε η Β.Παπαευαγγέλου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ