Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 07:34

  Πού θα κριθεί το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα

  Πού θα κριθεί το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Χθες το απόγευμα, σε ειδική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και παρουσία των υπουργών Υγείας και Παιδείας συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της εβδομάδας που διανύουμε και αφορά το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη.  Φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία την ημερομηνία που είχε οριστεί πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διακοπές, είναι σαφές όμως πως θα περιμένει τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να καθοριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

  Στις 2 το μεσημέρι σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και αμέσως μετά, εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι προγραμματισμένο να γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας.

  Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει τονίσει πως "το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε". Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι είπε ο υπουργός, είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας.

  Η αλήθεια είναι πως η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής των Ειδικών τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Γενάρη, κάτι το οποίο είχε επιβεβαιώσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στο capital.gr, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν τα σχολεία κανονικά καθώς εκεί τα παιδιά είναι καλύτερα πειθαρχημένα ως προς την τήρηση των μέτρων πρόληψης. Οι φωνές που ζητούν παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή δύο εβδομάδες (μέρες που δεν χαθούν όπως υποστηρίζουν, αλλά θα κοπούν από τις διακοπές του Πάσχα ή του καλοκαιριού) είναι λίγες, οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρ’ όλα αυτά σήμερα όλα τα επιχειρήματα θα τεθούν στο τραπέζι και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απόφαση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ πιο άμεσα απ’ όλους τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι θα πρέπει έγκαιρα να ενημερωθούν ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Να σημειωθεί εδώ πως πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά από την Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο "υγειονομικό κίνδυνο".

  Τα σενάρια που εξετάζονται

  Το πρώτο σενάριο είναι η παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες με επιμήκυνση του σχολικού έτους το καλοκαίρι.

  Το δεύτερο σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Αυτό που φαίνεται πως σίγουρα θα αλλάξει είναι το 50% συν 1, το οποίο θα κατέβει στο 30% προκειμένου να αναστείλει τη λειτουργία του ένα τμήμα λόγω κρουσμάτων. Πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση της συχνότητας των self test, η συζήτηση μέχρι χθες βράδυ αφορούσε τα rapid test, αλλά φαίνεται πως δεν θα επικρατήσει αυτή η λύση λόγω μεγάλης αναμονής σε ουρές και κόστους. Έτσι, πιθανόν είναι η διενέργεια self test από όλους τους μαθητές -και τους εμβολιασμένους- ανά δεύτερη μέρα, από δυο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων και η συχνότερη απολύμανση των χώρων.

  Σκέψεις για τηλεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια

  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποιοι ειδικοί στην επιτροπή, οι οποίοι σκέφτονται να προτείνουν την επιστροφή της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών στα πανεπιστήμια αλλά και του ότι τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον αφορούν σε νέους ανθρώπους. Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλείεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ