Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Δεκ-2021 18:18

  Συνεχίζεται η απεργία στον ΕΦΚΑ παρά την κήρυξή της ως παράνομη

  Συνεχίζεται η απεργία στον ΕΦΚΑ παρά την κήρυξή της ως παράνομη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.53

  Νέα 24ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στον ΕΦΚΑ, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία η απεργία των ομοσπονδιών ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ-ΕΦΚΑ για τις 23-24 Δεκεμβρίου ήταν παράνομη.

  Μάλιστα, μετά την δικαστική απόφαση αυτή, η διοίκηση του ΕΦΚΑ κάλεσε τους εργαζομένους που συμμετείχαν στην απεργία να προσέλθουν κανονικά στην Υπηρεσία τους.

  Mε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο Υπ. Εργασίας κος Χατζηδάκης ανέφερε πως "οι μέρες πριν το τέλος του χρόνου είναι κρίσιμες για να κλείσουν εκκρεμότητες πολλών πολιτών (πχ ασφαλιστική ενημερότητα)".

  Ο ίδιος σημείωσε πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι ο ΕΦΚΑ ασκεί κοινωνική πολιτική και πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες. Κι όχι οι πολίτες τον ΕΦΚΑ!".

  Ωστόσο, η απεργία στον ΕΦΚΑ συνεχίστηκε σήμερα, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

  Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΠΟΚΠ καταγγέλλει "τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ προκειμένου να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό και εκβιάζοντας, απειλώντας και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ να εργαστούν ενόσω συμμετείχαν σε μία καθ’ όλα νόμιμη απεργία της ΑΔΕΔΥ". Επίσης η  ΠΟΠΟΚΠ κάνει λόγο για " τρομοκρατία που ασκήθηκε κατά των απεργών και την οποία αγνόησαν οι συνάδελφοι στο σύνολό τους". Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ "είχε προηγηθεί η δικαστική προσφυγή της Διοίκησης του ΕΦΚΑ κατά της απεργίας μας, ωστόσο, παρά τα όσα επιχειρήθηκαν και ειπώθηκαν, η απεργία όχι μόνο πραγματοποιήθηκε, αλλά ήταν μαζικότατη. Το ίδιο ίσχυσε τόσο για το κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα όσο και για τις κατά τόπους συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια".

  Η ΠΟΠΟΚΠ τονίζει πως "δεδομένου ότι η αυριανή απεργία της Ομοσπονδίας μας κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το αρμόδιο δικαστήριο για τυπικούς λόγους, η ΠΟΠΟΚΠ υπέβαλε αίτημα προς την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας στον χώρο του ΕΦΚΑ αύριο Παρασκευή 24/12. Ζητήσαμε εγγράφως και από την ΠΟΣΕ ΙΚΑ να πράξει το ίδιο.

  Μετά το αίτημα της ΠΟΠΟΚΠ, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για αύριο Παρασκευή 24/12 για τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΠΟΚΠ, στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχουμε μαζικά και δυναμικά, όπως σήμερα, γυρίζοντας την πλάτη στους εκβιασμούς και στις άθλιες μεθοδεύσεις".

  e-ΕΦΚΑ: Η απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν συνιστά νόμιμο λόγο για την απουσία των υπαλλήλων από την εργασία τους

  Με ανακοίνωση της, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αναφέρει πως "ενημερώνουμε τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας των εργαζομένων που υπάγονται στην ΠΟΠΟΚΠ δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας που θέτει ο νόμος (επίδοση εξώδικης πρόσκλησης, 4ήμερη προθεσμία, δημόσιος διάλογος). Η απόφαση αυτή, επίσης, έρχεται σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 691/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απεργία της ΠΟΠΟΚΠ για τις 23 και 24 Δεκεμβρίου 2021. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει νόμιμη κήρυξη απεργίας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και η συμμετοχή των υπαλλήλων που υπάγονται στην ΠΟΠΟΚΠ στην "απεργία" αυτή δεν συνιστά νόμιμο λόγο για την απουσία τους από την εργασία τους".

  Κύκλοι του e-ΕΦΚΑ ανέφεραν στο Capital.gr πως οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα απουσιάσουν από την εργασία  τους λόγω της απεργίας από την ΑΔΕΔΥ θα θεωρηθούν από την υπηρεσία τους ως "αδικαιολογήτως απόντες" και θα βρεθούν αντιμέτωποι   "ο,τι προβλέπεται βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για όποιον απουσιάζει μη αιτιολογημένα". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ