Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 14-Δεκ-2021 08:12

    Διπλή παράταση για το πόθεν έσχες- 16 Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία

    Διπλή παράταση για το πόθεν έσχες- 16 Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    του Παναγιώτη Στάθη

    Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου παρατάθηκε τελικά η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) από τους υπόχρεους, με νέα τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τις "μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις”, του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Έτσι με το άρθρο 6 δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων:

    "Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 1 και στο άρθρο 19 του ν. 3213/2003 (Α’ 309), δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2021 έως και τη 16η.11.2021 και ετήσιες του έτους 2021 (χρήση 2020), υποβάλλονται μέχρι και τη 16η.2.2022”.

    Δεύτερη

    Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, λίγες ώρες νωρίτερα είχε εισαχθεί τροπολογία που ανέφερε πως η προθεσμία που αρχικά έληγε στις 16 Δεκεμβρίου, παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

    Όμως δόθηκε τελικά νέα παράταση καθώς, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση "η παρούσα διάταξη, ενόψει της υποχρέωσης υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων καθώς και των αντικειμενικών δυσχερειών κατά τη συγκέντρωση των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, έχει στόχο να καταστήσει εφικτή τη συλλογή των προαναφερθέντων εγγράφων”.

    Κυρώσεις

    Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και για διάστημα 60 ημερών προβλέπεται η καταβολή παραβόλου για την υποβολή της δήλωσης, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως 400 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία υπόχρεου και την χρονική καθυστέρηση από την οριζόμενη προθεσμία.

    Εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.

    Στη συνέχεια, ωστόσο, οι "καμπάνες" είναι ιδιαίτερα μεγάλες για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση ή εκείνους που θα υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση και προβλέπουν τόσο ποινές φυλάκισης όσο και πρόστιμα.

    Ειδικότερα, όσοι δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

    Αν οι πράξεις αυτές τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή και το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο εκτιμώντας ελεύθερα ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

    Όπως πάντως διευκρινίζεται, ανακριβής θεωρείται και η δήλωση, όταν τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως, νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα του υπόχρεου.

    Σε αυτή την περίπτωση, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

    Εάν μάλιστα η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης, τότε προβλέπεται πως τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και με χρηματική ποινή που ξεκινάει από 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1.000.000 ευρώ!!

    Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ορίζονται και για τρίτους, οι οποίοι εν γνώσει του συμπράττουν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ