Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Δεκ-2021 18:33

  Μ. Θεοδωρίδου: Όχι αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών από τον εμβολιασμό τους κατά της covid-19

  Μ. Θεοδωρίδου: Όχι αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών από τον εμβολιασμό τους κατά της covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, που ξεκινάει και στη χώρα μας, όμως ο εμβολιασμός αυτός, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα ίδια τα παιδιά αλλά και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Παράλληλα συντελεί και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.

  Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές των παιδικών εμβολίων, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια, πρόσθεσε.

  Αναφερόμενη στην παραλλαγή "όμικρον", μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα - ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.

  Για την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα αλλά και κάποια ευχάριστα νέα, είπε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, χρησιμοποιώντας την φράση του κορυφαίου αμερικανού λοιμωξιολόγου Α.Φάουτσι.

  Όπως επισήμανε, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν - προς το παρόν τουλάχιστον - ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα. Βέβαια η κ. Θεοδωρίδου, έσπευσε να πει ότι αυτά αφορούν την μελέτη μικρού αριθμού ασθενών, 42 για την ακρίβεια οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα βρέθηκαν τυχαία να έχουν covid, αλλά κανείς από αυτούς δε χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

  Συνεχίζοντας για την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή, είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο νοσηλεία σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που έχουμε με τις άλλες παραλλαγές.

  Επίσης όπως είπε, η θνητότητα είναι στο 6,6%, ενώ με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού άγγιζε το 16%.

  "Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, και δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει η μεταδοτικότητα της Όμικρον στους ηλικιωμένους" είπε και κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους άνω των 60, να εμβολιαστούν με την πρώτη, την δεύτερη αλλά και την τρίτη δόση - την αναμνηστική - καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση, αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%.

  Η ίδια είπε, ότι σε όλες τις ηλικίες υπάρχει 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσο εφόσον έχει γίνει η αναμνηστική δόση.

  Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τετάρτης δόσης, είπε ότι προς το παρόν μπορούν να γίνουν μόνο εικασίες γι' αυτό, αλλά πρόσθεσε πως πιθανότατα η τέταρτη δόση, θα είναι μία δόση εμβολίου όπως αυτή της γρίπης και θα γίνεται ετήσια.

  Εκτενής αναφορά έγινε από την κυρία Θεοδωρίδου για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών - για τα οποία η επιτροπή έχει ήδη δώσει θετική γνωμοδότηση να εμβολιαστούν - καθώς όπως είπε, τα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία στα ίδια τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο και θα συμβάλουν στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην προστασία των μεγαλύτερων. Επίσης θα είναι σημαντική η συμβολή του εμβολιασμού των παιδιών και στην πρόληψη των μεταλλάξεων, όπως είπε, και πρόσθεσε πως η νόσος στα παιδιά είναι ήπια, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και για αυτά.

  Αναφερόμενη σε πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, είπε ότι το ένα τρίτο του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων περιέχεται στο εμβόλιο των παιδιών, το οποίο θα γίνεται σε 2 δόσεις, με ενδιάμεσο κενό 21 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη δόση. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός covid δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο για τον τακτικό εμβολιασμό, τον οποίο πρέπει να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους.

  Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, είπε ότι ήδη έχουν γίνει πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε παιδιά και οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και συνήθεις, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, δηλαδή ελάχιστο πυρετό ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

  Αναφερόμενη στην σύσταση του FDA για τα παιδιά 16 έως 17 ετών με αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις, είπε ότι η επιτροπή επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα και θα επανέλθει με νέα δεδομένα που θα αφορούν στη χώρα μας. 

  Μ. Θεμιστοκλέους: Περισσότερα από 29.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19

  Περισσότερα από 29.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Σήμερα η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις εμβολίων για τα παιδιά και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Δεκεμβρίου. Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην αύξηση των εμβολιασμών για πρώτη και αναμνηστική δόση στους άνω των 60 ετών. Πάντως η πρώτη ηλικιακή ομάδα που ξεπέρασε το φράγμα του 90% των εμβολιασμένων είναι οι 75-79 ετών.

  Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης και το ποσοστό των άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκε και έκλεισε ραντεβού, ανέρχεται στο 86,4 %. Πριν την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας το ποσοστό ανερχόταν στο 82,2%.

  Αναμνηστική δόση

  Σχετικά με την αναμνηστική δόση οι δικαιούχοι σήμερα είναι 5.763.670, ποσοστό 85% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.984.000, εμβολιασμοί, 40% των δικαιούχων και 1.550.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 26,8% των δικαιούχων. Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 85%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 53,6%.

  Ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί ποσοστό 78%, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 έχει εμβολιαστεί το 86,1%, στην ηλικιακή ομάδα 75-79 έχει εμβολιαστεί το 89%, στην ηλικιακή ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 88%, στην ηλικιακή ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 85,3% και στην ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί το 82%.

  Σχετικά με τους άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώνει επτάμηνο από την δεύτερη δόση και από σήμερα δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους έχουν ήδη εμβολιαστεί 1.075.000, ποσοστό 87% της συγκεκριμένης ομάδας. Έχουν ανοίξει 74.000 διαθέσιμα ραντεβού και άλλες 37.000 Johnson & Johnson, έως την Κυριακή και έχει δοθεί προτεραιότητα στις πρώτες δόσεις και στους πολίτες άνω των 60 ετών που κλείνουν το επτάμηνο, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

  Πορεία των εμβολιασμών

  Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 15.800.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.260.000 πολίτες, δηλαδή το 69,1% του γενικού πληθυσμού και 79% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,2% του γενικού πληθυσμού και 82,8% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.795.000 πολίτες, δηλαδή το 64,7% του γενικού πληθυσμού και 74,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,8% του γενικού πληθυσμού και 78% του ενήλικου πληθυσμού.

  Ποσοστά εμβολιασμού με την πρώτη δόση συν τα ραντεβού

  Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό είναι 83%

  Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το ποσοστό είναι 80%

  Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το ποσοστό είναι 91,7%

  Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το ποσοστό είναι 86%

  Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το ποσοστό είναι 89,4%

  Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το ποσοστό είναι 86,6%

  Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το ποσοστό είναι 84%

  Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το ποσοστό είναι 81,3%

  Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το ποσοστό είναι 79,6%

  Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το ποσοστό είναι 76,7%

  Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το ποσοστό είναι 71,4%

  Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το ποσοστό είναι 73,2%

  Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το ποσοστό είναι 73,5%

  Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το ποσοστό είναι 70,9%

  Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 το ποσοστό είναι 51%

  Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το ποσοστό είναι 35,3%

  Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, στο οποίο, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 48.760 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 32.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

  Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 316 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 26 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 16.508 εμβολιασμοί εκ των οποίων 6.550 στα ιατρεία και 9.957 εμβολιασμοί κατ οίκον.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ