Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Δεκ-2021 15:00

  Αλέξης Πατέλης: Το Ελλάδα 2.0 θα δημιουργήσσει 180 χιλιάδες νέες θεσεις εργασίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξη Πατέλη 

  1. Με το Ελλάδα 2.0 θέτουμε ως στόχο τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026 και την αύξηση του ΑΕΠ κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον. Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι;

  Η Τράπεζα της Ελλάδος μελέτησε όντως το Ελλάδα 2.0 και με οικονομετρική ανάλυση προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα δημιουργήσει 180.000 νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ ύψους 7 μονάδων μέχρι το 2026. Προϋπόθεση επίτευξης των στόχων αυτών, προφανώς, είναι η πιστή εφαρμογή των 175 έργων και μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα αυξάνεται κυρίως μέσω των μεταρρυθμίσεων.

  2. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν φέρνει μόνο επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες;

  Το πρόγραμμα είναι συνεκτικό και ίσως δεν είναι απολύτως σωστό να επιλέγουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικά να αναφέρω πως μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται η απλοποίηση των αδειών ΑΠΕ, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, η ανάπτυξη υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων της χώρας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων, η μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών, η καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών και πολλά ακόμη.

  Διαβάστε όλο το άρθρο του κ. Αλέξη Πατέλη, Οικονομικού Συμβούλου του πρωθυπουργού, στο TheTOC.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ