Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Δεκ-2021 14:53

  Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας στο επίκεντρο της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σερβία

  Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας στο επίκεντρο της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σερβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι δυνατότητες εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών τους για την εδραίωση της ασφάλειας και την διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στη Σερβία.

  Όπως ανακοινώθηκε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τη Σερβία από την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου έως και σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του αρχηγού των σερβικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Milan Mojsilović.

  Χθες, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Avala στο Βελιγράδι, ενώ ακολούθησε η επίσημη υποδοχή στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

  Κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον στρατηγό Milan Mojsilović αλλά και στις συνομιλίες που ακολούθησαν, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στο γενικότερο πολιτικό κλίμα και τις προκλήσεις ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Διαπιστώθηκε, δε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών αναπτύσσεται συνεχώς με την καθιέρωση νέων δράσεων και χαρακτηρίζεται από διαρκή ποιοτική και ποσοτική βελτίωση, οι οποίες συνεισφέρουν στην αμοιβαία αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων Ελλάδας και Σερβίας και ενισχύουν την μεταξύ τους εμπιστοσύνη και τις παραδοσιακά φιλικές τους σχέσεις.

  Οι δύο αρχηγοί αναφέρθηκαν επίσης στην πληθώρα των εκπαιδεύσεων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και συνιστούν το επίκεντρο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και στην από κοινού συμμετοχή τους στο σχηματισμό μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, του οποίου την ηγεσία διατηρεί η Ελλάδα.

  Κατά τις ξεχωριστές συναντήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό 'Αμυνας Nebojsa Stefanovic, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Selakovic -στις οποίες παρίστατο και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Γεώργιος Διακοφωτάκης- οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στις προκλήσεις ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και στην στρατιωτική τους συνεργασία η οποία όντας ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συμβάλλει στην από κοινού ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο χωρών.

  Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη τους προς την Ελλάδα για την στήριξη που παρέχει στην Σερβία εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπως και στο ζήτημα του Κοσσόβου, για το οποίο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να τηρεί με συνέπεια την ίδια στάση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

  Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφερόμενος στις προσπάθειες και στην σημαντική συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη με την απομείωση των εντάσεων στο Βόρειο Κόσσοβο και υποστηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

  Επίσης, κατά την παραμονή του στη Σερβία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Έλληνα πρέσβη και να συναντηθεί με το προσωπικό της.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ