Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Δεκ-2021 07:55

  Ποιοι διαθέτουν τα περισσότερα αντισώματα έναντι της Όμικρον

  κορονοιος επιστημονας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Σοφίας Κωστάρα

  Χειρότερη από τη Δέλτα, αλλά όχι τόσο ακραία όσο αναμενόταν, χαρακτήρισαν την Όμικρον οι επιστήμονες, βασιζόμενοι στα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται στο φως από τις μελέτες που πυρετωδώς διεξάγονται από τις 25 Νοεμβρίου και μετά, βάζοντας στο μικροσκόπιο τη νέα μετάλλαξη.

  Εντούτοις, οι εμβολιασμοί φαίνεται πως εξακολουθούν να βοηθούν ενάντια στη σοβαρή νόσηση, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πλέον πως η παραλλαγή θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

  Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής ιολογίας Άλεξ Σίγκαλ ανέφερε ότι "Η εν λόγω παραλλαγή εμφανίζει ισχυρή διαφυγή από το εμβόλιο, αλλά δεν είναι εκτεταμένη. Η έρευνα ωστόσο δεν είναι ολοκληρωμένη", είπε ο Σιγκάλ.

  Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, παρ’ όλα αυτά προσφέρουν ένα βαθμό προστασίας.

  Στην πραγματικότητα, τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά, οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ούτε βέβαια και εφησυχασμού.

  Τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο, αλλά οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα.

  Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς, αναφερόμενος στα εμβόλια έπειτα από τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον από τη Νότια Αφρική δήλωσε ότι "Αν δούμε ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι σημαντική, μέσα σε 4-6 μήνες θα έχουμε νέα εμβόλια", ενώ ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος προσθέτει "Αν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε είναι η Δέλτα.

  Αυτό πρέπει να θυμόμαστε. Να προσέχουμε γιατί η Δέλτα σκοτώνει καθημερινά δεκάδες συμπατριώτες μας και χιλιάδες ανθρώπους στον πλανήτη. Προέχει όλων η τήρηση των μέτρων προστασίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών".

  Ποιοι διαθέτουν ισχυρά αντισώματα

  Το μεγάλο ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι αν θα συνεχίσει να υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη με αντισώματα για όσους έχουν νοσήσει, για όσους έχουν διπλά εμβολιαστεί αλλά και για εκείνους  που έχουν λάβει την αναμνηστική δόση.

  Τι ισχύει σε κάθε περίπτωση και ποιες ανάγκες θα προκύψουν μελλοντικά αναλύει ο δρ Πρασσάς. "Από τα νέα δεδομένα προκύπτει ότι ασθενείς, οι οποίοι έχουν νοσήσει μια φορά κι έχουν κάνει τη διπλή δόση του εμβολίου, διαθέτουν πολύ σημαντική ενίσχυση των αντισωμάτων τους σε σημείο που ούτε και η Όμικρον μπορεί να σπάσει την προστασία από μόλυνση”.

  Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η τριπλή έκθεση στο αντιγόνο που δείχνει να ενισχύει τόσο πολύ την άμυνά του οργανισμού να ισχύει και με την τριπλή εμβολιαστική δόση.

  Εν κατακλείδι, υπερισχύει η διαπίστωση ότι όσοι άνθρωποι είχαν προηγουμένως μολυνθεί από Covid-19, πέραν του να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, διατηρούσαν "σχετικά υψηλά επίπεδα" προστατευτικών αντισωμάτων.

  Αυτό, κατά τους ερευνητές, "πιθανώς παρέχει προστασία από σοβαρή νόσηση μετά από λοίμωξη με Όμικρον". Σύμφωνα με τον καθηγητής ιολογίας Αλεξ Σίγκαλ,"τα ευρήματα αυτά είναι καλύτερα του αναμενομένου.

  Όσα περισσότερα αντισώματα έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι προστατεύεσαι από την Όμικρον". Διευκρίνισε ότι το εργαστήριο του δεν έκανε το ίδιο πείραμα με πλάσμα αίματος από ανθρώπους τριπλά εμβολιασμένους, επειδή στη νότια Αφρική οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ