Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 04-Δεκ-2021 08:29

    Πόσο απειλεί η Όμικρον το τείχος ανοσίας των εμβολίων;

    Πόσο απειλεί η Όμικρον το τείχος ανοσίας των εμβολίων;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Σοφίας Κωστάρα

    Εδώ και έναν περίπου χρόνο τα εμβόλια έχουν αποτελέσει το μεγαλύτερο "όπλο" που έχει ο κόσμος για την καταπολέμηση της πανδημίας. Πριν ακόμη εξαχθούν τα οποιαδήποτε επιστημονικά συμπεράσματα, η πρώιμη προειδοποίηση από τον επικεφαλής της Moderna ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία. Παρ’ όλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα δεν είναι αυτήν τη στιγμή σε θέση να κάνει πολλά περισσότερα εκτός από την παρατήρηση.

    Χθες βράδυ, ο Α. Φάουτσι μίλησε για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των κατασκευαστριών εταιρειών κατά του κορονοϊού αλλά και για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με τα οποία ένα συνδυασμένο εμβόλιο κατά του αρχικού στελέχους και του μεταλλαγμένου, ή εναλλακτικά μια ειδική για την Όμικρον αναμνηστική δόση θα μπορούσε να ετοιμαστεί τις επόμενες μέρες βάζοντας φρένο στην εξάπλωση.

    Παρά την αγωνία που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη αναφορικά με την πορεία της Όμικρον, υπάρχουν μερικές θετικές ενδείξεις, όπως το ότι δεν υπάρχουν θάνατοι από την Όμικρον μέχρι τώρα. Σίγουρα η μεταδότικότητά της είναι υψηλότερη από τη Δέλτα, κάτι που σημαίνει ότι είναι ζήτημα χρόνου να επικρατήσει και στα δύο ημισφαίρια, έχει τρεις φορές υψηλότερη μολυσματικότητα, ενώ και σε σχέση με τη συμπτωματολογία της, παρουσιάζει τα ίδια σχεδόν συμπτώματα με τη Δέλτα, χωρίς όμως την απώλεια γεύσης και όσφρησης και χωρίς τη δύσπνοια που εμφανίζει η Δέλτα.

    Οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι η σημασία της ενισχυτικής δόσης δεν υποβαθμίζεται από την Όμικρον. Το αντίθετο. "Εάν η Όμικρον μειώνει όντως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, θα προτιμούσατε να έχετε την προστασία τριών δόσεων παρά μόνο των δύο. Δεν υπάρχει να χάσουμε τίποτα με τις ενισχυτικές δόσεις", δήλωσε στους Financila Times ο Ρομπέρτο Μπουριόνι από το Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele. Όμως, ένα δυσοίωνο στοιχείο προέκυψε, την προηγούμενη Τρίτη, με μια αναφορά ότι δύο ισραηλινοί γιατροί είχαν μολυνθεί από το στέλεχος Όμικρον παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfizer. Μέχρι στιγμής όμως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

    "Φαίνεται πως πρόκειται για μετάλλαξη με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά περίπου σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τη διαχείρησή της", λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ενώ συμπληρώνει "Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Στη Βόρεια Ελλάδα μιλάμε για πληρότητα στο 100%. Πλέον ανοίγουν κλίνες και στην Αττική, από κλινικές non covid μετατρέπονται σε covid, μειώνοντας έτσι τα κρεβάτια για τους non-covid ασθενείς. Σε λίγο θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ράντζα", κατέληξε.

     

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ