Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 07:45

  Πότε οι επιστήμονες θα έχουν εικόνα για τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον

  κορονοιος επιστημονας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Υπομονή και ψυχραιμία, ώσπου να διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου χθες βράδυ. "Το ιδιαίτερο της παραλλαγής Όμικρον είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων" σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο στοχεύουν τα εμβόλια, που προκαλούν ανησυχία.

  Σύμφωνα με την Ευτυχία Βάρδα, Ελληνίδα ιολόγο, επικεφαλής στο ερευνητικό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, η ομάδα του οποίου ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στη Ν. Αφρική, η Όμικρον είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική, αλλά με πιο ήπια συμπτώματα σε όποιον νοσεί. Η ίδια εκτιμά πως η "Όμικρον" θα κυριαρχήσει μέσα στον επόμενο μήνα, καλώντας όλον τον κόσμο για εμβολιασμό, ως ασπίδα προστασίας απέναντι και στη νέα μετάλλαξη.

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες βράδυ σε συνέντευξή του στο CBS ότι ο Covid-19 "μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ", ενώ επέμεινε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να ζήσει με αυτό. Ο επιστήμονας τόνισε επίσης ότι άλλες ασθένειες, όπως η ευλογιά, εξαφανίστηκαν μόνον ύστερα από μια "πολύ, πολύ, πολύ εντατική καμπάνια εμβολιασμού".

  "Στη νέα αυτή συνθήκη, οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις" δήλωσε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου που σημείωσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, αν και λόγο της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται η μεταδοτικότητά του να είναι αυξημένη.

  Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τα ευρήματα 100 ατόμων στη νότια Αφρική που νόσησαν με τη μετάλλαξη Όμικρόν. "Η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες" είπε, τονίζοντας όμως πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

  Το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσο η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής. "Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό", σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

  Άλλωστε, η Μαρία Θεοδωρίδου θεωρεί αναμενόμενη κατάσταση την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όμως με την χορήγηση εμβολίου και στις υπό ανάπτυξη χώρες. "Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός" είπε.

  Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.

  Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ